Henry van de Velde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Henry van de Velde i 1904

Henry Van de Velde (født 3. april 1863, død 15. oktober 1957) var en belgisk maler, arkitekt og interiørarkitekt. Sammen med Victor Horta kan han betraktes som en av de viktigste grunnleggerne av og representantene for art nouveau.

Van de Velde studerte malerkunst i Antwerpen og Paris. Han malte i neo-impressionistisk stil; i 1889 ble han medlem av Brussel-baserte kunstnergruppen "Les Vingt" (de tyve).

Fra 1892, ga han opp malerkunsten og henga seg til dekorasjon og arkitektur. Han eget hus, Bloemenwerf i Uccle, var inspirert av arts and crafts-bevegelsen. Han tegnet også interiører og møbler for den innflytelsesrike utstillingen "Art Nouveau", som var organisert av Samuel Bing i Paris i 1895. Van de Velde var en av de første arkitekter og møbelformgivere som arbeidet i den abstrakte stilen med svungne linjer som kom til å kjennetegne art nouveau. I 1907 ble han invitert til Trondheim for å designe et kontor ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum; rommet er bevart og er i dag et av museets permanente attraksjoner.

Omkring århundreskiftet tegnet Van de Velde flere bygninger i Tyskland, innbefattet Folkwang Museum i Hagen (i dag huser bygningen Karl Ernst Osthaus-Museum). Han ble også grunnleggeren av Kunstgewerbeschule og kunstakademiet i Weimar, forløperen til Bauhaus som ble videreutviklet av Walter Gropius. Dessuten var Van de Velde nært knyttet til Deutscher Werkbund.

Under den første verdenskrig, bodde han i Sveits og i Nederland, hvor han tegnet Kröller-Müller Museum i Otterlo. Fra 1926 til 1936, var Van de Velde professor ved Universitetet i Gent, hvor han ble arkitekt for universitetsbiblioteket (det såkalte Boekentoren eller Boktårnet).

Design av Henry van de Velde[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]