Henry de Beaumont, 1. jarl av Warwick

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Henry de Beaumont, 1. jarl av Warwick (født ca. 1048, død 20. juni 1123) var en engelsk adelsmann. Han var også kjent som Henry de Neubourg eller Henry de Newburg etter slottet hvor han ble født nær Looviers i Normandie.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var en yngre sønn av Roger de Beaumont og Adeline av Meulan, datter av Waleran III, greve av Moulan. Henry arvet La Neubourg i Normandie, men etter at han hjalp til med å slå ned 1088-opprøret i England ble han belønnet av Vilhelm Rufus med tittelen jarl av Warwick.

Henry de Beaumont er nevnt i listen over riddere som kom til England sammen med Vilhelm Erobreren i 1066, men det ser ikke ut til at han kjempet i slaget ved Hastings.[trenger referanse]

Normannisk adelsmann[rediger | rediger kilde]

Størsteparten av livet tilbragte han i Normandie, og han er på grunn av dette heller ikke nevnt i Domesday Book (1086). Han hadde da allerede eiendom i England; i 1068 ble han constable for Warwick Castle, og kort tid senere ble slottet, på den tid en enkel festning, gitt til ham sammen med området rundt.

I 1081 tok han en ledende rolle i å gjenforene Vilhelm Erobreren med sønnen Robert Curthose, og han sto derfor høyt i kurs hos kongen.[trenger referanse] Han var også en nær venn av Henrik I, og da baronene ble splittet ved valget av etterfølger etter Vilhelm Rufus' død i 1100 var Henry de Beaumonts rådgivning avgjørende for at Henrik I ble valgt.[trenger referanse] Da de fleste av baronene året etter var illojale mot Henrik II var Henry og hans bror blant de få som forble ved kongens side.

Henry valgte en bjørn ved en knudrete stokk som sitt våpen, etter den store helten Guy som hadde kjempet mot danene. Dette våpenet har siden blitt brukt av etterfølgende jarler. Odericus nevner ham som en som «fortjente denne ære for sitt mot og sin lojalitet», mens Robert Wace nevner ham som «en modig mann».[trenger referanse] I 1079 ble han rådgiver for kongen, og den 12. april 1080 Baron of the Exchequer i Normandie.

I 1099 kjempet han mot waliserne, og bygde et slott ved Abertavy. Det ble angrepet, uten hell, av waliserne i 1113. Han tok også kontroll over Gower-halvøya i det sørlige Glamorganshire, og i 1120 bygde han slott i Penrhys, Llandhidian og Swansea. På et tidspunkt mellom 1106 og 1116 fikk han tittelen til Gower i Wales.

Av sinn var han stille og tilbaketrukken, og ble ofte overskygget av sin eldre bror Robert de Beaumont, 1. jarl av Leicester, som skal ha vært en av Englands mest fremtredende menn.[trenger referanse]

Henry døde 20. juni 1123, og ble gravlagt i klosteret i Preaux.

Familie[rediger | rediger kilde]

Før 1100 giftet han seg med Margueriet, datter av Geoffrey II av Perche og Beatrix av Montdidier. De fikk fem barn:

  1. Roger de Beaumont, 2. jarl av Warwick
  2. Henry de Neubourg, arvet antagelig eiendommene i Dorset og Devon
  3. Robert de Neubourg, arvet eiendommene i Normandie
  4. Rotrou av Rouen, biskop av Evreux og deretter erkebiskop av Rouen
  5. Geoffroy

Litteratur[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Ny opprettelse 
Jarl av Warwick
Etterfølger:
 Roger de Beaumont