Warwick Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Warwick Castle
Beliggenhet
AdresseCastle Lane, Warwick, Warwickshire, CV34 6AH
LandStorbritannia[1][2]
KommuneWarwick
Historiske fakta
Eier(e)Vilhelm I av England
StilretningMiddelalderlig arkitektur
Etablert1068
Kart
Kart
Warwick Castle
52°16′47″N 1°35′08″V
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Warwick Castle er et slott i byen Warwick i England, ved elven Avon. Slottet har tradisjonelt vært knyttet til jarlen av Warwick, som er en av de eldste jarletitler i England. Det er i dag et populært turistmål.

Tidlig historie[rediger | rediger kilde]

«Ethelfleda's Mound», hvor man finner rester av den eldste befestningen på stedet

Tradisjonen forteller at de første befestningen på stedet skal ha blitt reist av Æthelflæd, søsteren til kong Edvard den eldre, i 914. Antagelig var det en eldre trepalisade som ikke hadde vært nok til å hindre danene i å plyndre Warwick, som dengang var en liten landsby. Befestningen av stedet var en del av et større nettverk av festninger for å beskytte Mercia. Rester av den tidlige festningen kan sees på haugen i den sørlige enden av borggården, kalt «Ethelfleda's Mound».

Vilhelm Erobreren utnevnte i 1088 Henry de Beaumont som første jarl av Warwick, og han bygde en festning av motte and bailey-typen.

Slottet blir til[rediger | rediger kilde]

Slottet sett fra sognekirken i Warwick

I 1264 ble festningen tatt av Simon Montforts styrker. Han fengslet William Maudit, 8. jarl av Warwick og grevinnen i Kenilworth inntil løsepenger hadde blitt betalt for dem.

Etter William Maudits død gikk slottet til William de Beauchamp, 9. jarl av Warwick, og i de neste syv generasjonene stod Beauchamp-slekten for det meste av utvidelsen fra en mindre festning til et stort slott.

Etter at den siste Beauchamp i direkte linje, Anne de Beauchamp, 15. grevinne av Warwick, døde i 1449 gikk slottet og tittelen til Richard Neville, 16. jarl av Warwick, kjent som The Kingmaker. Han hadde rett til tittelen fordi han hadde giftet seg med søsteren til den siste jarlen, og Warwick-tittelen var uvanlig i den forstand at den også kunne arves gjennom kvinnelig ledd.

I moderne tid[rediger | rediger kilde]

En rekonstruert blide, bygd av Middelaldercentret, avfyres to ganger om dagen rett utenfor slottet

Warwick Castle er ikke lenger i jarlens eie. Det ble i 1970-årene medlem av Treasure Houses of England, en sammenslutning av ti av de fremste standsmessige hjem i England som fortsatt var i privat eie. I 1978 ble det solgt til The Tussauds Group. Selskapet har utført omfattende reparasjoner, og har satt igang akvititeter som bueskyting, daglige avfyringer av en blide, oppvisning av jaktfalker og ridderturnerninger, samt at de har lagd attraksjoner inne i slottet for å tiltrekke flere turister. Som en kuriositet kan nevnes at det såkalte postkortet for Norges bidrag i Eurovision Song Contest i 1998 ble laget her, med en ridderturnering arrangert kun for det formål.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ National Heritage List for England[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ vocaleyes.co.uk, besøkt 9. februar 2023[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «ESC 1998». BBC. «Terry Wogan» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]