Henry Lincoln

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Henry Lincoln
Født17. april 1930 (90 år)
LondonRediger på Wikidata
Utdannet ved Royal Academy of Dramatic Art (–1952)[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Skribent, skuespiller, manusforfatter, romanforfatter, journalist, science fiction-forfatterRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
SpråkEngelsk[2]
IMDbIMDb

Henry Lincoln (født 1930[3] i London i England) er det mest populære psevdonymet for Henry Soskin, en forfatter og skuespiller. Han var medforfatter på tre Doctor Who-historier i 1960-årene og i 1970-årene skrev han bøker og laget dokumentarer for BBC Two om mysteriet rundt Rennes-le-Château. Han var en av forfatterne av den kontroversielle bestselgeren The Holy Blood and the Holy Grail fra 1982. Lincoln bor nå i Cotswolds i England og han organiserer også turer til Rennes-le-Château.

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Lincoln studerte skuespill hos Royal Academy of Dramatic Art. Han spilte i TV-serien The Avengers og The Champions i 1960-årene før han gikk over til å skrive. Han skrev Doctor Who-historiene The Abominable Snowmen, The Web of Fear og The Dominators sammen med Mervyn Haisman.

Rennes-le-Château[rediger | rediger kilde]

I 1969 oppdaget Lincoln boken Le Trésor Maudit de Rennes-le-Château, en bok om en gjemt skatt med mystiske latinske pergamenter som angivelig ble funnet av en prest i en søyle i den lokale kirken i byen Rennes-le-Château sørvest i Frankrike. Lincoln ble inspirert av noen koder gjemt i teksten og begynte med en stor utforskning av pergamentene og skatten. Resultatet ble tre dokumentarer for BBC Two i 1970-årene og boken The Holy Blood and the Holy Grail i 1982. Han har også lagt og presentert dokumentarer om andre emner, slik som The Man in the Iron Mask, Nostradamus og The Curse of the Pharoahs.

De påståtte pergamentene (originalene ble aldri funnet) inneholdt en kryptert melding på moderne fransk i hevet skrift i den latinske teksten: «A Dagobert II Roi et a Sion est ce tresor, et il est la mort» (Skatten tilhører kong Dagobert II og Sion, og han er død). Dette henviste angivelig til den siste merovingske kongen, som ble myrdet 600-tallet. Han hadde ikke en etterkommer, noe som betydde slutten på hans dynasti til fordel for Les Rois Faineant (De svake kongene).

Les Bergers d'Arcadie, maleri av Nicolas Poussin

I 1994 skrev og presenterte Lincoln en fire episoder lang TV-serie kalt The Secrets of the Templars. Den ble produset og regissert av Erling Haagensen. Serien handler om Lincolns livslange forskning på Rennes-le-Château, slik som forbindelsen mellom området og maleriet Les Bergers d'Arcadie av Nicolas Poussin. I 2000 samarbeidet Lincoln med Haggensen på boken The Templar's Secret Island, som handler om geometrien rundt plasseringen av kirker fra middelalderen i både Rennes og på den danske øya Bornholm. De spekulerer i at Tempelridderordenen bygde kirkene på Bornholm i et spesielt mønster for å bruke de som astronomiske observatorier. Andre historikere har ikke funnet noe som støtter disse hypotesene.

The Holy Blood and the Holy Grail[rediger | rediger kilde]

Mens Lincoln underviste på en sommerskole i 1970-årene, møtte han forfatteren Richard Leigh. Leigh introduserte ham for Michael Baigent, en newzealandsk fotojournalist, som jobbet på et prosjekt om Tempelridderordenen. De fant ut at de hadde en delt interesse når det gjaldt denne ordenen og de holdt flere foredrag om teorien om Jesu etterkommere før de ga ut boken The Holy Blood and the Holy Grail i 1982, som ble en bestselger. Den handler om at den ekte hellige gral er etterkommerne av Jesus og Maria Magdalena som giftet seg inn i det franske kongelige dynastiet Merovingerne. Alt dette ble holdt hemmelig av Sionordenen. Denne storyen ble brukt som et grunnlag for Dan Browns internasjonale bestselger Da Vinci-koden.

I 2005 saksøkte Baignet og Leigh Dan Brown på grunn av plagiat. Brown ble frikjent i april 2006. Lincoln var ikke innblandet i rettssaken på grunn av sykdom ifølge ryktene. I dokumentaren The Man behind the Da Vinci Code sa Lincoln at han ikke ville blande seg inn i rettssaken fordi at teorien om Jesu etterkommere, som boken hans handlet om, ikke var original og at det Brown gjorde var bare «a bit naughty». Den første romanen om Jesu etterkommere var The Dreamer of the Vine (1980) av Liz Greene (Richard Leighs søster). Hun ble ikke saksøkt for plagiat.

Militi Templi Scotia[rediger | rediger kilde]

8. november 2003 ble Lincoln tildelt utmerkelsen Honorary Knighthood i ordenen Militi Templi Scotia ved Newbattle Abbey i Skottland på grunn av sitt arbeid innen hellig geometri og Tempelridderordenens historie. En beskrivelse av seremonien finnes i Rat Scabies And The Holy Grail av Christopher Dawes, en bok i gonzostil om Rennes-le-Château hvor Lincoln er hovedpersonen.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Lincoln er noen ganger kreditert som Henry Soskin eller Norman Ashby.
 • TV-serier:
  • The Avengers.
  • The Champions.
  • Emergency Ward 10.
  • Man in a Suitcase.
 • Medforfatter med Mervyn Haisman på tre Doctor Who-historier:
 • Medforfatter med Mervyn Haisman på filmen Curse of the Crimson Altar (1968) med Boris Karloff.
 • Tre dokumentarer for BBC2 om Rennes-le-Château, skrevet og presentert av Henry Lincoln:
 • 1982: The Holy Blood and the Holy Grail (med Baigent og Leigh).
 • 1987: The Messianic Legacy (med Baigent og Leigh).
 • 1991: The Holy Place: Discovering the Eighth Wonder of the Ancient World (eller The Holy Place: Decoding the Mystery of Rennes-Le-Château eller The Holy Place: Saunière and the Decoding of the Mystery of Rennes-le-Château).
 • 1992: The Secret: Dokumentar på fire episoder, skrevet og presentert av Lincoln for danske TV 2.
 • 2002: Key to the Sacred Pattern: The Untold Story of Rennes-le-Château.
 • 2002: The Templars' Secret Island: The Knights, The Priest and The Treasure (med Erling Haagensen).

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ www.rada.ac.uk
 2. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11913050b; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 11913050b.
 3. ^ Who’s Who of American Women: A Biographical Dictionary of Notable Living … 2002, s. 357.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]