Henry Lawes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Henry Lawes
Født5. desember 1595
Wiltshire
Død21. oktober 1662[1][2] (66 år)
London
Beskjeftigelse Komponist
Nasjonalitet Storbritannia
Musikalsk karriere

Henry Lawes (født ca. 5. desember 1595 i Dington i Wiltshire, død 21. oktober 1662 i London) var en engelsk musiker og komponist.

Liv[rediger | rediger kilde]

Lawes fikk musikkutdanning hos John Cooper, en av tidens berømte komponister som var best kjent under det italienske pseudonymet Giovanni Coperario. I 1626 ble Lawes Gentleman of the Chapel Royal ved kong Charles I's hoff, en stilling han beholdt til Det engelske samveldet satte en stopper for kirkemusikken. Han fortsatte imidlertid å komponere, og i 1653 utgav han en berømt samling vokalmusikk med tittelen Ayres and Dialogues for One, Two and Three Voyces, etterfulgt av to bind med samme navn (1655 og 1658). Etter restaurasjonen av det britiske monarkiet i 1660, vendte Lawes tilbake til det kongelige kapell og komponerte et anthem for kroningen av Charles II.

Henry Lawes ble bisatt i Westminster Abbey.

Broren William Lawes var også en kjent komponist.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Lawes var en nær venn av poeten John Milton og bidro med leilighetsmusikk til uroppføringen av Miltons maskespill Comus (1634). Milton gjengjeldte med å skrive en sonett som med uvanlig musikalsk innlevelse beskriver Lawes ferdigheter som komponist.

Lawes' sanger er inspirert av den italienske resitative stilen og karakteriseres av vekt på rytme, ordgjentakelser og mange kadenser. Han var dyktig til å tilpasse musikken til sangteksten, en større samstemthet mellom musikalsk og metrisk aksent finnes i engelsk musikk ellers bare hos Henry Purcell og Benjamin Britten. Lawes skrev musikalsk innfallsrikt, og den konsertante musikken karakteriseres av en dreven kontrapunktisk stil.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 6. mai 2014
  2. ^ Autorités BnF, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12879550c

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]