Chapel Royal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Chapel Royal («Det kongelige kapell») er en avdeling innenfor det kongelige hushold i Storbritannia. Det består av en gruppe prester og sangere som har ansvar for monarkens åndelige velferd. Gjennom århundrene har begrepet også blitt assosiert med visse fysiske kapeller. De viktigste av disse i nyere tid er Chapel Royal og Queen's Chapel i St. James's Palace i London. Slike kapeller er utenfor Den engelske kirkes bispedømmers kontroll, og kalles Royal Peculiars.

Organisatorisk tilhører Chapel Royal monarkens Ecclesiastical Household, og kalles formelt Free Chapel of the Household. Det er to avdelinger innen Chapel Royal, en for Skottland og en for England, ettersom monarken er medlem av Den engelske kirke når hun befinner seg i England, og av Den skotske kirke når hun er i Skottland.

Historie[rediger | rediger kilde]

Chapel Royal oppstod som en distinkt avdeling av det kongelige hushold mot slutten av det 13. århundre. Det var først ingen spesielle base for prestene, som reiste sammen med monarken slik resten av hoffet gjorde, og feiret messe og andre gudstjenster der monarken til enhver tid befant seg. Tittelen Dekanus av Chapel Royal går tilbake til 1312, og har siden 1748 alltid vært besatt av biskopen av London. En sub-dekanus har det daglige ansvar; han er også huskapellan ved Buckingham Palace. I sin nåværende form ble Chapel Royal formelt opprettet i 1483.