Henry Johnsrud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Henry Johnsrud
Født26. des. 1911Rediger på Wikidata
LillestrømRediger på Wikidata
Død21. mai 1973Rediger på Wikidata (61 år)
OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse FiolinistRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Henry Leonard Johnsrud (født 26. desember 1911Lillestrøm, død 21. mai 1973[1] i Oslo) var en norsk fiolinist, filharmoniker og kammermusiker Han var 1. fiolinist og konsertmester i Filharmonien i 28 år.

Henry Johnsrud ble som ung gutt elev av Øivin Fjeldstad og debuterte i Universitetets aula som den første av Fjeldstads elever. I 1937 ble han ansatt som leder av NRKs radioorkester i Trondheim hvor han virket i en årrekke. I 1945 prøvespilte han og ble ansatt som 1. fiolinist i Oslo Filharmoniske Orkester hvor han virket i 28 år fram til sin død i 1973. I årene 1950 - 1966 var Henry Johnsrud 3. konsertmester og tidvis alternerende konsertmester i Filharmonien. Han etablerte Johnsrud-kvartetten med Kåre Fuglesang på 2. fiolin, Arne Sletsjøe på bratsj og Arne Novang på cello. I sin korte virketid ga Johnsrud-kvartetten flere radiokonserter og konserter i blant annet Kvartettforeningen.

Johnsrud huskes av eldre filharmonikere som en meget begavet fiolinist som i sine beste år løste krevende oppgaver på konsertmesterpulten - ofte på svært kort varsel når de øvrige konsertmestrene Ernst Glaser og Oscar Holst meldte forfall. Legendarisk er Henry Johnsruds utførelse av fiolinsoloene i Nikolaj Rimskij-Korsakovs Scheherazade som han løste glimrende på en dags varsel. Johnsruds siste leveår sto ikke mål med hans beste periode, og kollegene var vitne til et både faglig og menneskelig forfall.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]