Henry Algernon Percy, 5. jarl av Northumberland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Henry Algernon Percy, 5. jarl av Northumberland (født 13. januar 1477, død 19. mai 1527) var den eldste sønnen til Henry Percy, 4. jarl av Northumberland og Maud Herbert. Hans besteforeldre på morssiden var William Herbert, 1. jarl av Pembroke (14231469) og dennes hustru Anne Devereaux.

Edvard IV av England gjorde ham til ridder i 1481 og i 1495 ble han gjort til ridder av Hosebåndsordenen. Han kjempet mot opprørere fra Cornwell ved Blackheath i London i 1497. Han ble utpekt til militær leder av de nordlige grenseområdene i 1503.

Han tjenestegjorde i krigen mot Den hellige liga (Italia) i årene 1508 til 1516 med et stor privat følge. Han tjenestegjorde med ære under Henrik VIII av England i Sporeslaget den 16. august 1513. Slaget var en avgjørende seier over styrkene til kong Frans I av Frankrike ved den franske general Jacques de la Palice.

Han ble utpekt til å sitte i rådet for nordområdene (Council of the North) i 1522. Han er gravlagt ved Beverley Minster i Yorkshire. Han fikk tilnavnet «Henry den praktfulle» for sitt sløseri på underholdning og festligheter.

Ekteskap og barn[rediger | rediger kilde]

Han giftet seg med Catherine Spencer, datter av Robert Spencer av Spencer Court og Eleanor Beaufort. Hennes besteforeldre på morssiden var Edmund Beaufort, 2. hertug av Somerset og Eleanor Beauchamp. De fikk fire barn sammen:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Henry Percy 
Jarl av Northumberland
Etterfølger:
 Thomas Percy