Hopp til innhold

Alnwick Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alnwick Castle
Beliggenhet
LandStorbritannia[1]
StedEngland
Etablert1096 (Julian)
Bygningsdata
Gulvareal 1 512,24 hektar[2]
Kart
Kart
Alnwick Castle
55°24′57″N 1°42′22″V
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (en) · Offisielt nettsted (en)

Alnwick Castle fra øst


Alnwick Castle er et slott og en herregård i Alnwick i Northumberland, England.

De eldste delene ble reist i 1096 av Yves de Vescy, baron av Alnwick. Det ble reist for å styrke grensen mot Skottland. Siden 1309 har det vært eid av Percyslekten, jarlene og hertugene av Northumberland. Abbot's Tower, Middle Gateway og Constable's Tower er fra tiden for Percy'enes overtagelse.

Henry Percy, 6. jarl av Northumberland utførte mange forbedringer i det 16. århundre, og i andre halvdel av det 18. århundre utførte Robert Adam en rekke endringer. Interiøret ble omgjort i en variant av gotisk stil kjent som Strawberry Hill; dette var uvanlig for Adam, som normalt arbeidet i nyklassisk stil. Mye av hans arbeid er bevart, men det meste av det er i rom som ikke er åpne for publikum; det man får se under et besøk er stort sett i italiensk stil fra viktoriansk tid.

Slottet består av to ringmurer med bygninger innenfor. Den indre ringen går rundt en liten gårdsplass og hovedbygningene. Fordi dette området etter hvert ikke var stort nok ble den ytre muren konstruert, og servicebygningene ble lagt mellom de to murene. Mange av bygningene ble reist etter at slottet ikke lenger hadde noen militær rolle.

Alnwick Castle

Det er to parker som hører til slottet. Rett nord, på begge sider av elven Aln, ligger en nokså liten park anlagt av «Capability» Brown og Thomas Call i det 18. århundre, lokalt kjent som The Pastures («Beitemarkene»). Hulne Park, hvor ruinene av Hulne Abbey ligger, er en mye større park.

Slottet er i god stand, og er hjem for hertugen og hans familie, og kontorer for administrasjonen av hertugens store eiendommer.

Siden andre verdenskrig har deler av slottet blitt brukt av forskjellige utdanningsinstitusjoner. Newcastle Church High School for Girls brukte det fra 1945 til 1975; deretter var det en lærerhøyskole der, og siden 1981 har St. Cloud State University hatt en filial der.

I tre av tårnene er det utstillinger. I Postern Tower dreier utstillingen seg om hertugene av Northumberland og deres interesse for arkeologi. Det er flere gjenstander fra Pompeii, oldtidens Egypt og romersk Britannia. I Constable's Tower finner man en militær utstilling, som blant annet tar for seg Percy Tenantry Volunteers, en frivillig avdeling rekruttert på hertugens eiendommer for å slå tilbake Napoleons planlagte invasjon av England. I Abbot's Tower finner man Royal Northumberland Fusiliers' regimentsmuseum.

Deler av filmene Harry Potter og De vises stein og Harry Potter og Mysteriekammeret ble spilt inn på Alnwick Castle. Det har tidligere blitt brukt i innspillingene av Sorte Orm, Robin Hood – Prince of Thieves og mange andre produksjoner.

Slottet er åpent for publikum i sommersesongen.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ https://vocaleyes.co.uk/research/heritage-access-2022/benchmark/; besøksdato: 9. februar 2023.
  2. ^ https://historicengland.org.uk/listing/the-list/data-downloads/; National Heritage List for England; avsnitt, vers eller paragraf: Parks and Gardens (polygons); besøksdato: 7. mai 2022.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]