Avgjørende seier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En avgjørende seier er en udiskutabel militær seier i et slag som avgjør eller i vesentlig grad påvirker det endelige resultatet av en konflikt. Begrepet brukes også i andre sammenhenger, for eksempel innen sport. I Defining and Achieving Decisive Victory defineres en operativ avgjørende seier som «en seier som bestemmer utfallet av en kampanje, men ikke nødvendigvis utfallet av krigen som helhet». Et avgjørende tap refererer til det samme, men det brukes om den beseirede parten.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

For eksempel betraktes slaget ved Midway som «avgjørende» fordi det representerte et maktskifte i stillehavskampanjen som Japan ikke var i stand til å snu, til tross for at Stillehavskrigen endte mer enn tre år senere.

Begrepet har også blitt brukt til å beskrive seire der den fremherskende parten overveldet den tapende partens fullstendig. For eksempel blir angrepet på Pearl Harbor enkelte ganger beskrevet som en avgjørende seier for japanerne, selv om det ikke bestemte det endelige utfallet av krigen i Stillehavet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gray, Colin (2002), Defining and Achieving Decisive Victory, DIANE Publishing, ISBN 9781428910928