Henning Hai Lee Yang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Henning Hai Lee Yang
Født6. juni 1949 (69 år)
Hongkong Hongkong
Beskjeftigelse Forfatter, astrolog, kunstner og spåmann
Nasjonalitet Norge

Henning Hai Lee Yang (født 6. juni 1949) er en norsk - kinesisk forfatter, astrolog og spåmann, men også skipsingeniør og internasjonal markedsøkonom. Han har jobbet i Felles Meieriet /Tine, Thoresen ( International ) Trading/Shipping co. Ltd. - Hong Kong, Hess Haarwaren Herstellung - Cologne, Germany, Hang Seng Bank Ltd., Unitor Ships Service, Clemco Norge, Norsk Hydro og Beebe International Corporation i USA. Han har vært partner og sjefredaktør for Jing Pao i Hong Kong helt fra 2004.[trenger referanse] Jing Pao er den eneste publikasjon som ligger utenfor den kinesiske sone og som har fått lov til å selge over hele Kina uten sensur.[trenger referanse] Han har skrevet mer enn 120 bøker, hvorav 16 på engelsk og andre språk.[trenger referanse]Akkurat nå[når?] i 2018 holder han på med å ferdigstille oversettelsen av Peer Gynt fra norsk til kinesisk. Han er vel den eneste i verden som kan håndtere minst 8 språk på strak arm.[trenger referanse]

Henning Hai Lee Yangs farfar, dr. Yang Xia Shui, besøkte Norge allerede i 1903 og var den første Han-kineser som klippet av seg den berømmelige Manchu fletta i 1907. Han var gift med søsteren til Chiang Kai Shek, Chiang Jin Lian. Sammen med dr. Sun Yat Sen gjorde han opprør mot keiserdømmet i 1911 og lyktes med å skape et helt nytt Kina; Republikken Kina så dagens lys i 1912. Hans far, dr. Frank Yang, drev verdens største forhyringskontor med hovedbase i Hong Kong i 1949 og også i Oslo helt fra 1957. De fleste kinesere som kom til Norge og Skandinavia, kom gjennom dr. Frank Yang. Barna, Hai Lee, Dolly og Willie gjenforente med sine foreldre i Oslo i 1960, således var deres familie den første og eldste kinesiske familie i Norge.

Bøkene til Henning Hai Lee Yang har temaer som kinesisk og vestlig astrologi, spåing, ansiktsanalyse og håndanalyse, strategi og historie. Han er mest kjent i Norge som spåmann.

Han har også hatt flere roller i film og tv.[trenger referanse] Vinteren 2000 gjestet han tv-såpen Hotel Cæsar som Ragnars karateinstruktør, Akkio. Han har vært aktiv i kampsport i mange år, og er stormester i Taichi - Yang stilen.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Henning Hai Lee Yang er medlem i Fremskrittspartiet.[1] Yang har forsvart ettpartistaten Folkerepublikken Kina og kalt utdelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo for uanstendig og gitt til «en kriminell». Det er mange som ikke visste at Liu var født i Changchun, hovedstaden i det forhenværende Mandsjuria. Han var da av mandsjurisk ætt, og det var derfor han at han ville sette i gang en revolusjon som han kalte reformer i Kina. Han ville føre det nye Kina tilbake til gamle tider, og han fikk bra gehør i USA. Før han kom så langt, det å vigle opp motsetningsforholdene i Kina, så ble han arrestert og dømt for oppvigleri mot staten. Liu døde i fengsel senere av dårlige lunger og lever på grunn av all røkingen i sine unge dager.

Videre har Henning Hai LeeYang uttalt at USA «faktisk [har] langt flere samvittighetsfanger i sitt land enn [Folkerepublikken] Kina».[2] Han begrunner det med at Kina ikke bør deles og ende som sosialklient slik Tsjekkia og Slovakia er blitt. Kina er pr. i dag[når?] verdens største eksport økonomi, en del større enn USA.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

forfatterstubbDenne biografien om en forfatter, lyriker eller dramatiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.