Henåavassdraget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Henåavassdraget er et mindre vassdrag som dannes i Høg-Holleia og omfattes av flere myrer, småvann, tjern, pytter, bekker og småelver i åslandskapet som er kjent som Holleia. Vassdraget, som ligger i Modum og Ringerike kommuner i Buskerud fylke, har en total lengde på cirka 28,7 km og nedbørsfeltet utgjør cirka 113,96 km².

Primærelva i vassdraget er Henåa, som drenerer til Tyrifjorden ved Henovika på grensen mellom Modum og Ringerike kommuner. Elva fungerer også som grenseelv mellom disse kommunene i storparten av sitt elveløp. Henåa får tilførsel fra blant annet Granavollelva, Løkelva, Sørlielva og Tverrelva, samt flere bekker i området. Granavollelva har sitt utspring ved Styggdalsdammen[1], en pytt like under Grønknuten naturreservat i Høg-Holleia, og regnes som kildeelva i vassdraget.

Det er registrert elvemusling (Margaritafera margaritafera) i vassdraget.[2] Arten er fredet og står oppført på norsk rødliste. Det er også kjent at tyrifjordørreten (Salmo trutta lacustris) kan ha gytevandring opp i elva når vannføringen er stor nok. Vassdraget har også en god stamme av stasjonær elveørret og abbor. Dessuten finnes det en bestand av edelkreps der.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


buskerudstubbDenne buskerudrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.