Helmstedt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 52°13′41″N 11°00′38″Ø

Juleum Novum, det tidligere universitetet i Helmstedt er oppført i stilen weserrenessanse.
St. Ludgeriklosteret i Helmstedt
Klosterbygning og -kirke

Helmstedt [ˈhɛlmˌʃtɛt] er en by helt i den østlige delen av den tyske delstaten Niedersachsen. Byen er administrasjonssted for distriktet Helmstedt. og har rundt 26 000 innbyggere (2004). Byen ble tidligere kalt Helmstädt.

Helmstedt ble utviklet på grunn av det nærliggende Benedictinerklosteret St. Ludgeri som ble stiftet rundt 800 av St. Ludgeri som en misjonsstasjon. Helmstedt er første gang nevnt i 952 og da kalt Helmonstede i et dokument fra keiser Otto I av Det tysk-romerske rike.

Stedet fikk bystatus i 1247 og var underlagt Kloster Werden i Essen fram til 1490 da den ble kjøpt hertugdømmet Braunschweig-Lüneburg. I 1576 ble Universitetet i Helmstedt etablert, og dette var et sentralt tysk universitet fram til det ble stengt av Jérôme Bonaparte som da var innsatt som konge over Westfalen.

Fra slutten av 1940-årene til 1990 var byen en viktig grenseby mellom Vest-Tyskland og Øst-Tyskland. Både hovedtoglinjen og autobahnen mellom Vest-Tyskland og Berlin gjennom DDR begynte i Helmstedt (Checkpoint Alpha). Militær trafikk fra NATO-land til Vest-Berlin hadde kun tillatelse til å bruke denne ruten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]