Helhodefisker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Helhodefisker
Havmus eller hågylling
Havmus eller hågylling
Vitenskapelig(e)
navn
:
Chimaeriformes
Norsk(e) navn: helhodefisker[1]
(havmus)
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Bruskfisker
Antall arter: ca. 40
Habitat: hav
Utbredelse: tempererte soner
Delgrupper:

Helhodefisker (Chimaeriformes) er bruskfisk beslektet med haier og skater, til tross for at de har et avvikende utseende.

Dets latinske navn er inspirert av det greske fabeldyret Chimera, som er en blanding av løve, geit og slange.

Forplantningen foregår på samme måte som hos de resterende bruskfisk. De er utelukkende marine, og finnes vanligvis på dypere vann. De regnes for å være en svært, rundt 300 millioner år, gammel gruppe.[2]

Fremre del av første ryggfinne har en pigg forbundet med en giftkjertel. Overkjeven er fastvokst til kraniet, derav navnet helhodete fisker. Tre gjellespalter som er dekket av et gjellelokk. De har ingen spirakel. Store øyne med iriserende grønt tilpasset svakt lys på store dyp. Vann tas inn i munnen gjennom en kanal dannet av nesegropene.

Artene benytter hovedsakelig sine forstørrete brystfinner til å svømme, den lange og piskelignende halen har svakt utviklet muskulatur. Dette gjør dem til relativt sakte svømmere. Som hos andre bruskfisk består finnestrålene av hornstoff.

Unge individer har svakt utviklete hudtenner på kroppen, voksne individer har naken hud, med unntak av hannens karakteristiske hefteorgan på hodet som benyttes under paring.

De legger temmelig store egg i hornkapsler.

I motsetning til andre bruskfisk har de ingen felles kloakkåpning, produkter fra tarmen og nyrene har hver sin åpning.

Fiskene mangler egentlige tenner men har sammenvokste munnplater som skiftes sjelden og som vokser kontinuerlig. Et par i underkjeven og to par i overkjeven.

Fordøyelsessystemet er enkelt og magesekk mangler.

Ribbein mangler og ryggstrengen beholdes gjennom hele livet. Den er omgitt av tynne ringer, men mangler egentlige ryggvirvler.

De mangler også Leydigs organ og det epigonale organ, organer man kun finner hos bruskfisker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 2. august 2020. Besøkt 2. august 2020. 
  2. ^ Michael Hollan (16. september 2019). «Fisherman catches strange, 'dinosaur-like' creature» (engelsk). Fox News. Arkivert fra originalen 16. september 2019. Besøkt 17. september 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]