Helena Rubinstein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Helena Rubinstein
Helena Rubinstein 2.jpg
Født25. desember 1872[1][2]
KrakówRediger på Wikidata
Død1. april 1965[1][3][4][2]Rediger på Wikidata (92 år)
New York[5]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Forretningsmagnat, sminkørRediger på Wikidata
Nasjonalitet USA, Kongedømmet Galicia og LodomeriaRediger på Wikidata

Helena Rubinstein (født Chaya Rubinstein 25. desember 1870 eller 1872 i Kraków i Polen, død 1. april 1965 i New York) var en polsk forretningskvinne. Hun var gründeren av selskapet Helena Rubinstein, som gjorde henne til en av verdens rikeste og suksessfulle forretningskvinner. Hun hjalp også med til å forme måten generasjoner av kvinner ser på dem selv som.

I en alder av 18 emigrerte hun til Melbourne i Australia, og i en alder av 20 begynte hun sin kosmetikkforretninger med ett enkelt produkt som var en enkel ansiktskrem. I en tid da karrieremuligheter for kvinner var nesten ikke-eksisterende, skapte Helena Rubinstein seg et suksessfullt selskap, som ekspanderte fra Melbourne til London i 1902, til Paris i 1906 og til New York i 1912.

Mens virksomheten hennes vokste, gjorde hennes interesse innenfor kunst dette også. Hennes favoritter var blant annet Picasso og Matisse. Hun akkumulerte betydelige samlinger av afrikansk skulptur, moderne malerier og orientalske og egyptiske antikviteter. Hun var en venn og beskytter av mange kunstnere som i dag som den fremste i verden. 27 portretter av henne ble malt av anerkjente kunstnere, og har vært utstilt på store museer over hele USA og Europa. I dag er det over 1 000 produkter som bærer hennes navn. Hennes smykker og klær var legendariske, og verdens kalte henne alltid som «madame». Hennes største rival var Elizabeth Arden.

Fascinert over kraften og skjønnheten som den gir til kvinner, nærmet hun seg de største vitenskapsmenn i sin tid for å bedre forstå og respektere huden: hudtypeklassifisering (1910), første fuktighetsgivende, anti akne og solbeskyttelse og hun tilbød kvinnene den første vannfaste mascaraen i 1938 og den første moderne mascaraen i 1958.

Da hun døde av hjerteinfarkt, forlot hun hennes imperium i hendene på hennes sønn Roy. Innen åtte år hadde det blitt solgt til Colgate Palmolive er nå eid av L’Oreal.

Helena Rubinstein kom seg opp fra ekstrem fattigdom og oppfant hudpleie og makeup som vi kjenner den i dag. Hun hadde oppdaget det som kvinner virkelig ønsket: produkter som gjør at de føler seg vakre. Hennes motto er at enhver kvinne attraktiv, hvis hun gjorde en innsats.

Sitater:

«Alle de amerikanske kvinnene hadde lilla neser, grå lepper og ansiktene deres var kritthvite fra forferdelig pudder. Jeg innså med en gang at USA kunne være mitt livs verk.»

«Det finnes ikke stygge kvinner, bare late.»

«Hard arbeid holder rynkene vekk fra både sinn og sjel.»

«Enten du er seksten eller over seksti, husk at statement er regelen for en bra makeup artist.»

«Dagslys avslører farge, kunstig lys tapper det.»

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Helena Rubinstein, biography/Helena-Rubinstein
  2. ^ a b Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Helena Rubinstein, w63b74rc
  3. ^ Autorités BnF, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb135344213
  4. ^ FemBio, 9. okt. 2017, Helena Rubinstein, 23772
  5. ^ Union List of Artist Names, 5. mar. 2012, 500347499, 25. okt. 2018

Kilder[rediger | rediger kilde]