Hopp til innhold

Helena Rubinstein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Helena Rubinstein
Født25. des. 1872[1][2]Rediger på Wikidata
Kraków
Død1. apr. 1965[1][3][4][2]Rediger på Wikidata (92 år)
New York[5][6]
BeskjeftigelseForretningsmagnat, sminkør Rediger på Wikidata
NasjonalitetUSA[7]
Kongedømmet Galicia og Lodomeria

Helena Rubinstein (født Chaya Rubinstein 25. desember 1870 eller 1872 i Kraków i Polen, død 1. april 1965 i New York) var en polsk forretningskvinne. Hun var gründeren bak selskapet Helena Rubinstein, som gjorde henne til en av verdens rikeste og suksessrike forretningskvinner. Hun hjalp med å forme måten generasjoner av kvinner ser på dem selv.

I en alder av 18 emigrerte hun til Melbourne i Australia, og i en alder av 20 begynte hun sin kosmetikkforretning med en enkel ansiktskrem. I en tid da det var få karrieremuligheter for kvinner, skapte Helena Rubinstein et vellykket selskap, som ekspanderte fra Melbourne til London i 1902, til Paris i 1906 og til New York i 1912.

Mens virksomheten hennes vokste, gjorde hennes interesse for kunst det samme. Hennes favorittkunstnere var blant annet Picasso og Matisse. Hun akkumulerte store samlinger av afrikanske skulpturer, moderne maleri, og orientalske og egyptiske antikviteter. Hun var en venn og beskytter av mange kunstnere som i dag som den fremste i verden. 27 portretter av henne ble malt av anerkjente kunstnere, og har vært utstilt på store museer over hele USA og Europa. I dag er det over 1 000 produkter som bærer hennes navn. Hennes smykker og klær var legendariske, og verdens kalte henne alltid som «madame». Hennes største rival var Elizabeth Arden.

Fascinert over kraften og skjønnheten som den gir til kvinner, nærmet hun seg de største vitenskapsmenn i sin tid for å bedre forstå og respektere huden: hudtypeklassifisering (1910), første fuktighetsgivende, anti-akne og solbeskyttelse og hun tilbød kvinnene den første vannfaste maskaraen i 1938 og den første moderne maskaraen i 1958.

Da hun døde av hjerteinfarkt, forlot hun hennes imperium i hendene på hennes sønn Roy. Innen åtte år hadde det blitt solgt til Colgate-Palmolive er nå eid av L’Oreal.

Helena Rubinstein kom seg opp fra ekstrem fattigdom og oppfant hudpleie og sminke som vi kjenner den i dag. Hun hadde oppdaget det som kvinner virkelig ønsket: produkter som gjør at de føler seg vakre. Hennes motto er at enhver kvinne attraktiv, hvis hun gjorde en innsats.

Sitater:

«Alle de amerikanske kvinnene hadde lilla neser, grå lepper og ansiktene deres var kritthvite fra forferdelig pudder. Jeg innså med en gang at USA kunne være mitt livs verk.»

«Det finnes ikke stygge kvinner, bare late.»

«Hard arbeid holder rynkene vekk fra både sinn og sjel.»

«Enten du er seksten eller over seksti, husk at statement er regelen for en bra makeup artist.»

«Dagslys avslører farge, kunstig lys tapper det.»

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Helena-Rubinstein, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w63b74rc, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ FemBio-Datenbank, FemBio-ID 23772, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Union List of Artist Names, ULAN 500347499, utgitt 5. mars 2012, besøkt 25. oktober 2018[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Sejm-Wielki.pl profil-ID psb.26997.1[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ LIBRIS, libris.kb.se, utgitt 13. november 2012, besøkt 24. august 2018[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]