Heinz Hitler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Heinz Hitler
Født14. mars 1920Rediger på Wikidata
Magdeburg
Død21. feb. 1942Rediger på Wikidata (21 år)
Butyrka prison
BeskjeftigelseMilitær Rediger på Wikidata
FarAlois Hitler jr.
MorHedwig Mickley
SøskenWilliam Patrick Hitler (fars halvbror)
PartiNationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
NasjonalitetWeimarrepublikken
Det tyske riket
UtmerkelserJernkorset

Heinrich Hitler (kallenavn Heinz) (født 14. mars 1920[1], død 21. februar 1942 i Moskva) var en tysk soldat under andre verdenskrig som er mest kjent for at han var den yngste sønnen til Alois Hitler jr. og hans andre kone Hedwig Heidemann, og derav nevø av Adolf Hitler. Da andre verdenskrig brøt ut, gikk han inn i Wehrmacht og tjenestegjorde ved Østfronten. Han ble tatt til krigsfange og døde i fangenskap i 1942.

I motsetning til sin halvbror William Patrick Hitler, var Heinz en overbevist nasjonalsosialist. Han gikk på partieliteskolen Nationalpolitische Erziehungsanstalten (Napola) i Ballenstedt i Sachsen-Anhalt i årene 1935 til 1938, og vendte tilbake i 1939 for å ta abitur.[2] Han tok sikte på å bli offiser og gikk i 1939 inn som offisersaspirant i Wehrmacht. Han ble underoffiser i sambandet i 1941 i Potsdamer Artilleriregiment nr 23, og deltok i Operasjon Barbarossa. 10. januar 1942 ble han tatt til fange av Den røde hær og sendt til militærfengselet Butyrka i Moskva, hvor han døde, 21 år gammel, etter flere måneder med tortur og mishandling.

Det er ikke kjent i hvilken grad drapet på Heinz Hitler hadde innvirkning på OKWs vurdering i forhold til skjebnen til Josef Stalins sønn Jakov Dzjugasjvili etter at han havnet i tysk krigsfangenskap ved Smolensk 16. juli samme år og døde i Sachsenhausen 14. april 1943.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]