Heggspinnmøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Heggspinnmøll
Heggspinnmøll
Vitenskapelig(e)
navn
:
Yponomeuta evonymella
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: heggspinnmøll
Hører til: spinnmøll,
Yponomeutoidea,
Ditrysia
Habitat: larvene lever på hegg
Utbredelse: Norge:vanligst i sør, nord til Nordland
Verden: ?
Trær dekket av spinn fra heggspinnmøll under angrepet i 2007.
Larver og spinn på en grein.

Heggspinnmøll (Yponomeuta evonymella) er en sommerfugl, og en av 77 arter spinnmøll (Yponomeutidae) registrert i Norge. Heggspinnmøll er vanligst i det sørlige Norge, særlig på Østlandet, men finnes nord til Nordland.

Larven er gul med svarte prikker, den voksne sommerfuglen er hvit med svarte prikker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Heggspinnmøllen lever i larvestadiethegg. Eggene blir lagt i trærne om høsten, om våren dekker larvene blader og knopper med et hvitt spinn, og under dette spinnet eter larven knopper og blader. Ved større angrep kan treet miste alle blad og knopper. I løpet av sommeren forpupper larvene seg under spinnet, og er ferdige sommerfugler på ettersommeren.

Nærbilde av heggspinnmøll og bladrester inne i vev.
Tre angrepet av heggspinnmøll i Oslo juni 2008.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Avhengig av været og andre faktorer kommer større angrep av heggspinnmøll med flere års mellomrom – ofte omkring 10 år. Dette har ingen økonomiske konsekvenser for skogbruket. Trærne overlever vanligvis, og kommer med nye blader senere på sommeren.

Larvene angriper først og fremst hegg og noen andre løvtrær, mens de fleste løvtrær står urørt. Insektet utvikler seg fra larve til sommerfugl i treet. Larven tar over hele treet ved å spinne greiner og blader inn i et slags spindelvev, hvor larven vokser og spiser de innevevde bladene.

Angrep av heggspinnmøll er vanligst på Østlandet og temmelig sjelden på Vestlandet, selv om angrep i Bergensområdet fikk en del oppmerksomhet sommeren 2007.[1]

Sommeren 2008 var det storstilet angrep av heggemøll på Østlandet.

Botemiddel[rediger | rediger kilde]

Når spinnmøllen er i tidlig larvestadium, kan bakterien Bacillus thuringiensis brukes før larvene spinner nettet. En annen mulighet er å spyle larvene ned av trærne med vann.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]