Heaika Skum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Heaika Skum
Født27. juni 1955Rediger på Wikidata (67 år)
AltaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Embete
  • Sametingsrepresentant (1993–1997) Rediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Heaika Nilsen Skum (født 27. juni 1955 i Alta) var representant for Fastboendes liste i Sametinget i perioden 1993–1997. Han har også vært engasjert i Rød Valgallianse og vært en omstridt naturvernforkjemper i Finnmark.

Han gikk Den samiske Folkehøgskolen i Karasjok 1971–1972, senere Alta yrkesskole i 1977–1978. I 1983 gikk han EDB-skolen i Tromsø.

Skum har arbeidet som selvstendig næringsdrivende, bosatt i Kautokeino, senere også i Hirtshals i Danmark. Skum har drevet firmaet Sámipress, innen tolke- og oversettingstjenester. Han har også arbeidet som hovedsekretær i Norske Samers Riksforbund.[1]

Han ledet Kautokeino sameforening i to år, og Fastboendes forening i Kautokeino fra 1993. Han har også hatt tillitsverv i lokale fagforeninger. Han var samisk representant i landsstyret i Rød Valgallianse, var medlem av fylkesstyret for RV i Troms i to år og for Finnmark i flere år.

Han har vært sterkt engasjert i Naturvernforbundet i Kautokeino og i Finnmark. Som leder av Norges Naturvernforbunds lokallag i Kautokeino har han blant annet arbeidet for å hindre den økende motorferdsel i utmarka,[2] noe som gjorde ham omstridt og også førte til at han mottok drapstrusler. I 2014 vakte det oppsikt da sametingspolitikeren Isak Mathis O. Hætta ikke ville ta avstand fra drapstruslene.[3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

David face.pngDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)