Heaika Skum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Heaika Skum
Født27. juni 1955 (64 år)
Alta
Beskjeftigelse Politiker
Nasjonalitet Norge

Heaika Nilsen Skum (født 27. juni 1955 i Alta) var representant for Fastboendes liste i Sametinget i perioden 1993–1997. Han har også vært engasjert i Rød Valgallianse og vært en omstridt naturvernforkjemper i Finnmark.

Han gikk Den samiske Folkehøgskolen i Karasjok 1971–1972, senere Alta yrkesskole i 1977–1978. I 1983 gikk han EDB-skolen i Tromsø.

Skum har arbeidet som selvstendig næringsdrivende, bosatt i Kautokeino, senere også i Hirtshals i Danmark. Skum har drevet firmaet Sámipress, innen tolke- og oversettingstjenester. Han har også arbeidet som hovedsekretær i Norske Samers Riksforbund.[1]

Han ledet Kautokeino sameforening i to år, og Fastboendes forening i Kautokeino fra 1993. Han har også hatt tillitsverv i lokale fagforeninger. Han var samisk representant i landsstyret i Rød Valgallianse, var medlem av fylkesstyret for RV i Troms i to år og for Finnmark i flere år.

Han har vært sterkt engasjert i Naturvernforbundet i Kautokeino og i Finnmark. Som leder av Norges Naturvernforbunds lokallag i Kautokeino har han blant annet arbeidet for å hindre den økende motorferdsel i utmarka,[2] noe som gjorde ham omstridt og også førte til at han mottok drapstrusler. I 2014 vakte det oppsikt da sametingspolitikeren Isak Mathis O. Hætta ikke ville ta avstand fra drapstruslene.[3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)