Head-up display (videospill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Et head-up display eller en HUD brukes i videospill for å gi spilleren visuell informasjon gjennom spillets brukergrensesnitt.[1]

HUD er ofte brukt til samtidig å vise flere biter av informasjon, inkludert spillerens helse, gjenstander og/eller en indikasjon på progresjon (som for eksempel score, nivå eller tidsbegrensninger).

Elementer i en HUD[rediger | rediger kilde]

SuperTuxKarts HUD viser spillerens hastighet, rangering, forløpt tid, og resterende mengde nitro. I tillegg vises et kart over banen i nedre venstre hjørne.

Mens informasjonen som vises på HUD avhenger av spill og sjanger, så er det mange gjengangere som spillere kjenner igjen. Disse kan enten forbli statiske på skjermen, eller endre/forsvinne, avhegig av situasjonen. Noen vanlige eksempler er som følger:

  • Helse / liv – dette kan inkludere spillerens karakter og eventuelt andre viktige karakterer, slik som allierte eller bosser. Sanntidsstrategispill spill viser vanligvis helsen til hver karakter på skjermen[2] Også, i mange (men ikke alle) første- og tredje-person skytespill, når en spiller er skadet vil skjermen eller deler av den blinke kort (vanligvis i rød farge, som representerer blod) og vise piler eller andre lignende bilder som peker i retning trusselen kom fra, og dermed informere spilleren fra hvilken retning fiender angriper. I mange slåssespill, er det ofte to helse-barer på toppen av skjermen, som viser begge parters helse.
  • Tiden – Dette kan være en timer som teller ned en tidsbegrensning, eller tiden som er igjen til en spesifikk hendelse. Det kan også være en timer som teller opp til rekorder som rundetider i racing-spill, eller hvor lange en spiller kan vare i spill basert på overlevelse. Mange HUDs bruker også skjermen for å vise klokka i spillet, for eksempel gjeldende tid på dagen eller året i spillet. Noen spill kan også vise sanntid.
  • Våpen/ammunisjon – Mest actionspill (første- og tredje-personsskytespill i særdeleshet) viser hvilket våpen som brukes, og hvor mye ammunisjon som er i det. Det kan også vise andre tilgjengelige våpen og objekter som helsepakker, radioer osv.
  • Evner – Muligheter som er ofte tilgjengelig for spilleren under spillet, slik som tilgjengelige våpen, gjenstander, eller magiske evner. Dette kan inkludere indikatorer som viser når muligheten vil bli tilgjengelig igjen, som for eksempel ammunisjon eller noen andre type "lade opp" timer. Ikoner og/eller tekst som kan vises i HUDen for å indikere andre handlinger som er bare tilgjengelig på enkelte tider og på bestemte steder.
  • Menyer – Menyer for å avslutte, endre innstillinger, slette filer, endre innstillinger, etc.

Det er også egne trender som er vanlige innad bestemte sjangere og plattformer. Mange onlinespill viser spillerens navn og en chat for å snakke med de andre spillerne. Sanntidsstrategispill har en tendens til å ha komplekse brukergrensesnitt, kontekst-avhengige paneler og ett mini-kartet med full oversikt og fog of war.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Generelt
Bestemt
  1. ^ «What is a HUD». Webopedia. QuinStreet Inc. Besøkt 15. desember 2014. 
  2. ^ «HUD». Besøkt 23. juli 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]