Havøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Havøy
Generell informasjon
SjangerDramaserie, barneserie
Prod.landNorge
Sendeår1976
Sesonger1
Episoder6
SpråkNorsk
Bak kamera
Skaper(e)Tor Edvin Dahl
RegiTor M. Tørstad
MusikkBjörn J:son Lindh
Prod.selskapCentralfilm, NRK
Sending
Periode31. jan. 19766. mar. 1976
TV-kanalNRK
Teknisk informasjon
BildeformatFarger
Eksterne lenker
IMDb

Havøy er en norsk familieserie i seks deler som gikk på NRK Fjernsynet i 1976. Serien var en samproduksjon mellom Centralfilm og NRK,[1] og ble stort sett skapt av de samme folkene som skapte Ante.[2] Serien handler om den lille øya Havøy, som er truet av fraflytning. Barna er ivrigst i kampen mot fraflytting og iverksetter tiltak når skolen trues med nedleggelse. Alle episodene er avsluttende og skildrer det dagligdagse livet på øya.

Serien har politiske undertoner der kampen mot sentraliseringen er viktig.[2]

Den ble sendt i reprise i 1977 og 1987. Den ble forøvrig solgt til Sverige, Jugoslavia, England og Vest-Tyskland.[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen er lagt til Havøy, ei lita øy ytterst i Lofoten. De som bor der livnærer seg i hovedsak av jordbruk, fiske og litt hvalfangst. Ettersom det stadig blir vanskeligere å leve der, preges det lille fiskeværet av fraflytting.

Lise og Gunnar, som er to av hovedpersonene, er bosatt der sammen med foreldrene Kari og Johan Daleng. Mange av stedets tidligere innbyggere har forlatt øya fordi det ble for vanskelig å leve der — både når det gjelder arbeids- og utdannelsesmuligheter. De ca. 200 menneskene som er igjen, vil likevel prøve å bli. Når myndighetene overveier å legge ned skolen, setter barna inn alle krefter for å stoppe det. Med det blir også voksne involvert.

Episodeoversikt[rediger | rediger kilde]

  • Ep 1: «Utværet» : Denne episoden handler i hovedsak om familien Daleng, som foruten far og mor består av Lise på 14 år og Gunnar på 9 år. Faren er ute med båten, men får motorstopp og driver hjelpeløst på havet uten å nå tilbake til havnen. Han sender ut nødsignal og alle i øysamfunnet følger intenst med over fiskeribølgen. Etter en stud kommer redningstjenesten ham til unnsetning. Hjemme på øya oppstår det en forelskelse mellom Lise og ordførerens sønn.
  • Ep 2: «Den fremmede gutten» : Familien Johansen er nettopp flyttet til øya. De er blitt lei av byens kjas og mas. Mor Lill skal være lærer på skolen, mens far Karl-Erik prøver å drive med fiske og jordbruk. Men det er særlig adoptivsønnen Kiwa denne episoden handler om. Spesielt hans vansker er med å tilpasse seg det nye miljøet og finne nye venner.
  • Ep 3: «Spøkelseshuset» : Et viktig folkemøte skal holdes i det nedlagte kommunehuset på Havøy. Det er skolesituasjonen som skal drøftes. Gunnar og Kiwa lurer i bakgrunnen og pønsker ut en skøyersterk for å skremme de voksne.
  • Ep 4: «Skattejakten» : Gunnar og Kiwa har fått høre at det skal finnes en skatt på øya. De setter i gang med å lete. For finner de skatten, mener de den kan brukes til både ny skole og molo. Lise og Bodil har tro på andre metoder. De setter i gang en underskriftskampanje mot nedleggelse av skolen.
  • Ep 5: «Protestmarsjen» : Barnas kamp for å beholde skolen på Havøy fortsetter. De bestemmer seg for å lage en protestmarsj inn til byen.
  • Ep 6: «På hvalfangst» : Halvor får være med på hvalfangst. Han vil vise faren at han ikke er noen guttunge lenger. Men sjølivet blir litt tøffere enn beregnet. Bodil utvikler et vennskap med Karl-Erik.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rollenavn Skuespiller
Lise Daleng Anne Mari Høydahl
Gunnar Daleng Per Gunnar Sørensen
Bodil Lund Anita Pedersen
Kiwa Ronny Allman
Halvor Myrvold Stig Strømsnes
Johan Daleng Svein Kongsjord
Kari Daleng Esther Rokkan
Asgeir Lund, skolestyrer Helge Blix
Rolf Lund, skipper Harald Hansen

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Serien ble innspilt på fiskeværet Ure i Vestvågøy, Lofoten. Havøy skole var gamle Petvika skole.[2] De fleste av rollene ble spilt av amatørskuespillere. Opptakene ble gjort fra mai til september 1975.[2]

Regissøren hadde på forhånd bestemt seg for å beskrive lokalsamfunnet innenifra, derfor ble lokale konsulenter raskt trukket inn under innspillingen. En konsekvens av dette var at manus ble endret i betydelig grad.[3] Skuespillerne slapp å lære replikker utenat og det ble gitt stor plass til improvisasjon.[4]

Budsjettet var i overkant av en million kroner.[4]

Annet[rediger | rediger kilde]

Serien ble vist i sin helhet under Lofoten BygdeFilmFest i 2015.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ VG - Ny TV-serie for barn og ungdom (31.1.1976, s.49)
  2. ^ a b c d VG - ANTE-suksessen følges opp i NY FILM FRA UTKANTNORGE (01.07.1975, s.31)
  3. ^ a b Aftenposten radio&TV guide - Gjensyn med Havøy (21.5.1977, s.7)
  4. ^ a b Aftenposten morgen - TV-serie i seks episoder for barn (31.5.1975, s.7)
  5. ^ Lofotposten - Lokalt gjensyn med NRK-serien Havøy fra Lofoten (23.10.2015)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]