Haugenloftet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Haugenloftet

Haugenloftet er et middelalderloft i bygda Åraksbø i Bygland kommune i Setesdal. Bygningen er datert med dendrokronologi og oppført i år 1218. Bygningen, som lokalt heter «Haugeburet», er Aust-Agders eldste stående bygning i tre.[1] [2]

Haugenloftet ble fredet etter kulturminneloven i 1924, og er nå et automatisk fredet kulturminne. Det er en av de minst ombygde og mest autentiske loftsbygningene i landet og har derfor særskilt høy verneverdi.

Bygningen er i to etasjer, med ett rom i hver etasje. Rommet i første etasje kalles lokalt «bur» mens andre etasje kalles «burloftet». Det er svalgang rundt hele loftsetasjen, og utvendig trapp opp til denne etasjen. Loftet er et av de største i landet, med ett rom i hver etasje. Størrelsen er om lag 6 x 6 m.

Loftet er oppført med Findalslaft, en alderdommelig lafteteknikk som ble brukt i middelalderen, vanligvis før svartedauden. Bygningen ligger på jevnstore novsteiner. Haugenloftet er laftet med ovale stokker og sylstokken er høy og prismeformet. Laftehodene er fint profilerte i andre etasje, mens de er avslitte i første etasje. Det er solide plankegulv i begge etasjene. I loftsrommet er det en hjell tvers over døra.

Flere detaljer på bygningen viser hvordan den har blitt brukt. Rester av tjærekors over døra til buret viser at en ville verne forrådet mot vonde vetter, og i dørstokkene finnes spor etter hugging av kjøtt. Himlingen har spretteljing.

I området rundt Haugenloftet ligger en rekke gravhauger fra jernalderen.

KulturminneID: 87037-1

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Berg, Arne: 1995 Norske tømmerhus fra mellomalderen bind V

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Leon A.Kleiva: "Loptsafari". I Årsskrift 2018, Fortidsminneforeningen avd.Aust-Agder
  2. ^ Haugenloftet i Setesdal - Aust-Agders eldste trebygning, Avtrykk.no, 24.04.2018

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]