Hopp til innhold

Åraksbø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Åraksbø
LandNorges flagg Norge
Høyde o.h.241 meter
Kart
Åraksbø
58°55′00″N 7°45′00″Ø

Åraksbø er ei bygd som ligger på østsiden av Åraksfjorden i Sandnes sokn, 6 km sør for Ose og 15 km nord for tettstedet Bygland i Bygland kommune, Agder fylke. Åraksbø faller naturlig i tre deler: Bygda, Gardan og Kleivegrend. Gardan er nordbygda og følger Hovassåne fra Nordenåbrua til Haugetveit, som ligger fire kilometer langs vegen opp fra bygda. Kleivegrend hører til sørbygda og ligger på sørsida av juvet som Hovassåne har gravd ut. Fra bygda til Rosevall og Fossli, som er endepukt for postvegen, er det om lag 3 km. Folk fra Åraksbø kalles en «årakke» med lokal uttale. Altså en «årakk». I 2011 bodde det totalt 82 mennesker i Åraksbø og på Sandnes.[1]

Gründere

[rediger | rediger kilde]

I Åraksbø har de lange tradisjoner for å ligge langt framme som gründere, da de var først ute i Setesdal med meieri (1896). Likevel må det kunne hevdes at det mest ambisiøse var Koparværket som kom i drift i 1845, men som bare noen få år senere ble nedlagt grunnet økonomisk vanstyre og manglende kunnskap om slik drift. Krafta fikk de fra Hovassåne fra Hovatn som har utløpet i Åraksbø.

Her var også sag fra gammelt av. Denne var en særs god sag på grunn av den store vannføringen i elven. I 1922 ble det satt i sving kraftverk her. Dette var i drift til 1939. I 1935 ble kirken på Sandnes (Sandnes kirke) flyttet til Åraksbø på grunn av den store forskjellen i folketallet på de to stedene. På den gamle tomten etter Koparverket, «Kolbotn», ble nytt skolehus satt opp i 1926, dette var i drift til 1966, bygningen ble senere tatt i bruk som samfunnshus.

Haugeburet

[rediger | rediger kilde]

Mange gårder i Åraksbø har et loft i gårdstunet. Det eldste loftet kalles Haugeburet av folk i bygda, og er sannsynligvis landets nest eldste profane bygning.

De enorme stokkene loftet er bygd av er ved hjelp av dendrokronologi datert til nøyaktig år 1219. Det vil si at de eldste stokkene var voksne trær da Harald Hårfagre samlet Norge.

I 1973 ble det gjort et unikt funn ved Topsæ, om lag halvannen mil inne på heia, øst for Åraksbø: En eldgammel stokkebåt som ble datert til om lag år 830. Dessverre har denne båten kommet på avveier.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Regneark med data fra Bygland kommunes nettside». Arkivert fra originalen 1. desember 2017. Besøkt 11. mai 2011.