Hopp til innhold

Hartlepool United FC

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hartlepool United
Hartlepool United Football Club
Nettsidehttps://www.hartlepoolunited.co.uk/
Idrettsgren(er)Fotball
KallenavnThe Pools, Monkey Hangers
HjemmebaneVictoria Park
Kapasitet7 858
LigaNational League (2024–2025)
LandStorbritannia
StedHartlepool
EierRaj Singh
Annet12.-plass i National League 2023–2024
Administrasjon
StyrelederIndias flagg Raj Singh
HovedtrenerEnglands flagg Kevin Phillips
Hjemmedrakt
Bortedrakt
Infoboks sist oppdatert:
15. mars 2024

Hartlepool United Football Club er en engelsk fotballklubb. Klubben ble stiftet i 1908, og ble valgt inn i The Football League i 1921. «The Pools», som er kallenavnet til Hartlepool, spiller hjemmekampene sine på Victoria Park i Hartlepool. Byen Hartlepool ligger i den engelske regionen Nordøst-England, rett nord for Middlesbrough, og omtrent fem mil sør for Newcastle.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hartlepool ble stiftet i 1908 som Hartlepools United. Flertallsformen skyldes at det opprinnelig var to klubber som fusjonerte til én (Hartlepool og West Hartlepool), og først i 1977 fikk den dagens navn, Hartlepool United Football Club.

Hartlepool United har «alltid» vært en klubb som har holdt hus i de lavere divisjoner, og har aldri vunnet så mye som et fjerdedivisjonsmesterskap. Enkelte opprykk har det dog blitt; det første kom etter 1967/68-sesongen, før det bar ned igjen den påfølgende sesongen. Neste gang klubben opplevde opprykk var etter den strålende 1990/91-sesongen. Igjen rykket man opp som det tredje beste laget i divisjonen, og man fulgte også opp med henholdsvis 11.- og 16.-plass de neste to sesongene, før man forsvant ned med et brak sesongen 1993/94, blant annet etter å ha tapt 1-8 hjemme for Plymouth i siste kamp. Det er klubbens verste hjemmetap i historien, og tidligere Pools-yndling Paul Dalton (som var sterkt bidragende da Pools rykket opp i 1991) var ufin nok til å score to mål mot gamleklubben.

Etter nedrykket fulgte igjen noen vanskelige sesonger, hvor man blant annet slet med store økonomiske problemer som følge av overambisiøs satsing idet man rykket opp i 1991. Heldigvis kom etter hvert en bergenser (Berge Gerdt Larsen) inn via et Aberdeen-basert oljeselskap og berget klubben fra konkursens rand, og de følgende årene bestod mer eller mindre av kun oppturer. Gerdt Larsen-firmaet DNO har i flere år vært hovedsponsor for Hartlepool United. Nå er det Dove Energy som preger hjemmedrakten, mens Larsen Oil & Gas pryder den svart og rødstripede bortedrakten.

Mellom 2003 og 2006 var Hartlepool United i dagens League One, der de i hovedsak viste seg som en positiv overraskelse. Allerede i første forsøk klarte de play-off, der Bristol City viste seg som et sterkere lag til finale i Cardiff. Året etter derimot skulle det gå hele veien fram til finale. Etter å ha slått Tranmere på straffer, var det klart for finale på Millennium Stadium 29. mai 2005. Nok en gang tapte de (denne gangen i finalen skal sies). Hartlepool ble slått 4–2 av den gamle storheten Sheffield Wednesday etter ekstraomganger. Sesongen 2005/06 ble imidlertid tyngre og endte med nedrykk til League Two. Oppholdet der varte riktignok bare en sesong, og fra sesongen 2007/08 er klubben tilbake i League One. Der endte de på en 15.-plass, og skulle derfor fortsatt spille i League One sesongen 2008-09.

Denne sesongen startet godt, da man i første runde av ligacupen slo ut West Bromwich Albion, fra Premier League, etter ekstraomganger. Dessverre for Hartlepools del, ble det stopp mot Leeds i den påfølgende runden. Likevel kom sesongens høydepunkt like over nyttår, 3. januar 2009 stod Stoke City, også de fra Premier League, på den andre banehalvdelen. FA-Cupens tredje runde skal spilles. Hartlepool overrasket alle, og slo Premier League-laget ut av turneringen med en fortjent 2–0-seier. Dette ble belønnet med hjemmekamp mot West Ham United i fjerde runde, direktesendt på riksdekkende TV. Hartlepool tapte kampen 0–2, og måtte ta til takke med kun 4. runde i FA-cupen dette året også.

Hartlepool United rykket ned til Football League Two etter 2012/13-sesongen etter blant annet å ha sparket to managere i løpet av sesongen og en seiersløs periode fra september til desember i alle turneringer. Problemene etter nedrykket fortsatte, og svake sportslige resultater har ført til hyppige managerbytter. Colin Cooper startet 2014-2015-sesongen som manager, og trakk seg etter en forferdelig start. Tidligere Middlesbroughspiller Paul Murray ble hentet inn som erstatter, til sin første jobb som manager. Murray var ivrig på overgangsmarkedet, og hentet inn åtte spillere. Hartlepool vant ingen seriekamper med Murray ved roret og ble avsatt etter kun sju kamper. Tungen på vektskåla ble det forsmedelige tapet for lokalrival Blyth Spartans, som ligger tre nivåer lavere i ligasystemet, i FA-cupen. Misnøyen ble også styrt mot tidligere styreformann Ken Hodcroft, som hadde sittet ved roret siden Berge Gerdt Larsen kjøpte klubben i 1997. Aberdeen-baserte IOR solgte seg derfor ut, og TMH 2014 overtok. Peter Harris overtok styrelederroret i desember 2014. Hans første oppgave i jobben var å ansette ny manager. Erfarne Ronnie Moore, som mistet jobben i Tranmere tidligere i 2014 på grunn av å ha brutt bettingreglementet, ble ansatt.

Hartlepool United har den tvilsomme æren av å være den klubben som søkte om gjenvalg til 4.divisjon flest ganger i perioden mellom 1958 da 4. divisjon ble startet og 1986 da man innførte direkte opp- og nedrykk mellom 4. divisjon og Football Conference. I alt 12 ganger måtte de søke om gjenvalg.

Etter 96 år i ligaen havnet klubben nest sist i League Two og rykket dermed ut av ligaen og ned i National League etter sesongen 2016-17. Sesongen 2020-21 endte klubben på 4. plass i National League og rykket opp igjen til ligaen etter playoff. Sesongen 2022-23 havnet de igjen nest sist i League Two, og nytt nedrykk til National League var et faktum.

Norske spillere[rediger | rediger kilde]

De tidligere Løv-Ham-spillerne Martin Hollund og Thomas Tennebø, samt den tidligere Brann-spilleren Jan Ove Pedersen har alle spilt for Hartlepool. Det samme har Stig Olav Larsen, som spilte noen få kamper for klubben i 1997-98-sesongen. Tim Henrik Sperrevik og Rune Vindheim har også spilt for klubben. Martin Hollund spilte 117 kamper for klubben, før han trappet ned og returnerte til Norge. Jan Ove Pedersen rakk å bli en av de mest populære spillerne i klubben, til tross for den korte perioden han tilbragte der. Pedersen ble rett og slett sett på som for god, og fortsatte derfor karrieren på et høyere nivå. Rune Lange var i klubben en kort periode i 2009, etter å ha signert en kontrakt som varte i et halvt åt. Dessverre ble han ganske alvorlig skadet i løpet av de første kampene for klubben, og fikk derfor bare noen ytterst få kamper. Han rakk å score ett mål for klubben. Jon André Fredriksen skrev kontrakt med klubben sommeren 2009, og kom fra Sarpsborg 08 for 80 000 kroner. Høsten 2010 ble kontrakten kansellert, og Fredriksen returnerte til Norge.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]