Harmodius og Aristogeiton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Statuegruppe av Harmodius og Aristogeiton, Napoli. Dette er en romersk kopi av en tapt athensk original.

«Harmodius og Aristogeiton» er en skulpturgruppe som var velkjent i oldtidens verden fra to betydelige versjoner og romerske kopier. Harmodius (gresk Ἁρμόδιος / Harmódios) og Aristogeiton (Ἀριστογείτων / Aristogeítôn), begge døde i år 514 f.Kr., var et gresk pederastisk par som var kjent som tyrannicides (τυραννοκτόνους). Tyrannicide betyr bokstavelig å drepe en tyrann, og i overført har det fått betydning å drepe en hersker eller diktator for fellesskapets gode. Som et resultat av deres angrep på Peisistratos i Athen ble de personlige ikoner for det athensk demokratiet.

Første versjon[rediger | rediger kilde]

Første versjon ble bestilt fra skulptøren Antenor etter at demokratiet i Athen var blitt etablert og reist i agora, en åpen plass i byen, men ble senere stjålet av perserne da de okkuperte Athen i år 480 f.Kr., se Perserkrigene. Statuen ble tatt med tilbake til Athen av Aleksander den store, i henhold til historikeren Arrianos, eller av Selevkos I Nikator, en av Aleksanders offiserer, i henhold til den romerske forfatteren Valerius Maximus. Siden gikk den tapt på nytt.

Andre versjon[rediger | rediger kilde]

For å erstatte den stjålne statuen ga Athen en bestilling hos skulptørene Kritios og Nesiotes om å skape en ny statue. Den ble satt opp en gang rundt år 477 f.Kr. Også denne statuen har gått tapt.

Romerske kopier[rediger | rediger kilde]

Den andre versjonen ble omfattende kopiert i hellenistisk og romersk tid, og de best bevarte kopiene er de som kan bli sett i Det nasjonale arkeologiske museum i Napoli i Italia. I en ny-attisk stil viser statuegruppen de idealiserte portrettene av to helter: en glattbarbert Harmodius som støtter et sverd framover i hans løftede venstre hånd, og et annet sverd i hans høyre hånd; og Aristogeiton som også svinger to sverd, en klamys eller kappe er drapert over hans venstre skulder.

Av de fire sverdene er kun sverdfestene igjen, og det opprinnelige hodet til Aristogeiton har gått tapt. Et annet hode har blitt plassert i dets sted og passer dårlig – en bedre erstatning av hodet til den andre versjonen eller en annen kopi av den andre versjonen kan bli rekonstruert fra romerske støpeformer av gips som er funnet i Baiae.[1] Disse ble benyttet i masseproduksjonen av slike kopier.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]