Hopp til innhold

Arrianos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arrianos
Fødtca. 89Rediger på Wikidata
Nikomedeia
Dødca. 175[1][2][3]Rediger på Wikidata
Athen
BeskjeftigelseHistoriker, politiker, filosof, militært personell, skribent Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetRomerriket

Begynnelsen på Arrianos' Periplous Euxeinou Pontou, trykt utgave i Basel fra 1533

Arrianos (gresk: Ἀρριανός; latin: Lucius Flavius Arrianus; født ca 86-96, død 160 eller 175 e.Kr.) var gresk historiker og filosof i den romerske perioden og skrev hovedsakelig på gresk i attisk dialekt. Arrianos var født i kystbyen Nikomedia (dagens by İzmit i Tyrkia), på hans tid hovedstaden i den romerske provinsen Bitynia. Han kalles derfor ofte for Arrianos fra Nikomedia. I engelsk litteratur kun omtalt som Arrian.

Han var også romersk offentlig tjenestemann, politiker og militær hærfører. Han ble utsett som romersk konsul i 129 eller 130, og var deretter stattholder i seks år Kappadokia hvor han blant annet beseiret en invasjon av alanere, hvilket han har skrevet om i boken Ectaxis contra Alanos. Deretter bosatte han seg i Athen, og det var i løpet av denne tiden det antas at han skrev sine fleste verk. Hans mest kjente verk er Anabasis Alexandri (Aleksanders kampanjer).

Anabasis Alexandri er betraktet som antikkens mest komplette skildring av Aleksander den stores invasjon av Perserriket og senere kriger. Det må ikke forveksles med Anabasis av Xenofon på 300-tallet f.Kr. Arrianos er også betraktet som en av grunnleggerne av en hovedsakelig militærbasert fokus på historien. En hovedkilde til Arrianos' verk var Ptolemaios I Soters nå tapte biografi og historie om Aleksanders kriger, og hvor Ptolemaios selv deltok som hærfører. Det er kun gjennom Arrianos' tekst at Ptolemaios' verk kan vurderes. Andre verker som Arrianos skrev var Avhandling om Epiktetos, en rekke utdrag fra læren til den stoiske filosofen Epiktetos (også kjent som Epiktet), opprinnelig i åtte bøker, men kun fire gjenstår. Et annet verk var Indica som forteller historien om Aleksanders offiser Nearkhos' sjøreise fra India og til Persiabukten etter Aleksanders erobring av Indusdalen. Arrianos skrev denne teksten på jonisk gresk dialekt ved å ta Herodotos som litterær retningslinje.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 118504436, besøkt 16. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ National Library of Portugal, oppført som Flavius Arrianus, PTBNP-ID 7584[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Flavius Arrian, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id arrian-flavius[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]