Harald Nygård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Harald Nygård
Født1941Rediger på Wikidata
HetlevikRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Tegner, kunstmalerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Harald Nygård (født 1941Hetlevik) er en norsk avistegner, portrettmaler og kunstmaler. Han var reportasje- og rettstegner i avisa VG fra 1989 til 2012. Han har også vært brukt av politietaten Kripos, som tegner av fantombilder av ukjente ettersøkte på grunnlag av vitneforklaringer.

Nygård er kjent for en nøktern tegnestil med blyant i sitt arbeid som rettstegner, men lager også kullstiftstegninger. Mot slutten av karrieren som rettstegner brukte Nygård stadig mer tid på maling, i hovedsak vannfarger.

Nygård er far til ukebladtegneren Kristin Nygård og onkel til forfatteren Anne-Pia Nygård.

Biografi[rediger | rediger kilde]

I 2013 utgav Nygård sin autobiografi «Øyenvitne - 30 år som rettstegner», en bok fortalt til journalist Anders Giæver. Bok tar leseren gjennom rettssakene som har fått mye oppmerksomhet, dokumentert av Nygård. Fotoforbudet fra rettsalene har gjort Nygårds tegninger til det beste visuelle materialet for publikum. Han har han portrettert flere av landets farligste kriminelle og tegnet scener fra en rekke forbløffende forbrytelser. Boken går også innom Nygårds arbeid med fantomtegninger for Kripos i jakten på etterlyste forbrytere. I boken deler Nygård egne opplevelser flere av de mest markante kriminalsakene og rettssakene han har fulgt som tegner. Boken gjengir flere av de sentrale tegningene men også tegnerens egne betraktninger og historier fra møte med tiltalte, ofre, vitner, advokater og pårørende.[1]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Øyenvitne - 30 år som rettstegner». ark.no. Besøkt 9. september 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

David face.pngDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)