Hans Warloe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hans Warloe
Født21. nov. 1852[1]Rediger på Wikidata
Norderhov[1]
Død16. juni 1939[2]Rediger på Wikidata (86 år)
BeskjeftigelseEntomolog Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Hans Warloe (født 21. november 1852 i Norderhov, død 16. juni 1939) var en norsk lærer, politiker og entomolog. Han var en av stifterne da Norsk Entomologisk forening ble stiftet i 1904.

Hans Warloe ble født i Norderhov. Han tok matematisk-naturvitenskapelig lærereksamen i 1882. Han ble ansatt ved Bodø middelskole, men flyttet endel. Han var også lærer ved Risør middelskole en periode.

Hans Warloe var engasjert som politiker, og i Risør var han en tid medlem av bystyret, overligningskommisjonen og sparebankens forstanderskap.

Han ble tidlig interessert i naturen, særlig insekter og mineraler. Til å begynne med var det biller (Coleoptera), og han bidro til økt kunnskap om flere nye arter i Norge. Men etterhvert dreide interessen seg for nebbmunner (Hemiptera). I 1924 publiserte han en avhandling om Norges Hemiptera Heteroptera i forhandlingene til Videnskabselskapet i Christiania. Den omfattet hele 357 arter og dannet et grunnleggende arbeid på utbredelsen av teger (Heteroptera) i Norge. Studiene over de andre plantesugerne, sikader og bladlus (Homoptera), rakk han ikke å publisere før han døde. Hans insektsamling finnes på Zoologisk museum i Oslo.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Folketellingen i Norge i 1910, www.digitalarkivet.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Fædrelandsvennen, type referanse dødsannonse, utgitt 19. juni 1939[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]