Hans Memling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Memling
Memling30.jpg
Fødtca. 1435[1][2]Rediger på Wikidata
Seligenstadt, Mainz[3]Rediger på Wikidata
Død11. aug. 1494[4]Rediger på Wikidata
BruggeRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Kunstmaler[5], kunstner[6][7][8]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet De sørlige Nederlandene, TysklandRediger på Wikidata
Gravlagt BruggeRediger på Wikidata

Selvportrett (1468) på et alter som nå er i Chatsworth
Trekongersalteret, ca. 1470, Madrid, Museo del Prado

Hans Memling (født mellom 1433 og 1440 i Seligenstadt i Kurmainz; død 11. august 1494 i Brugge; også: Jan van Mimmelynghe, Johannes Memmelinc oder Memlinc, feilaktig: Hemling) var en tysk maler av den tidlige nederlandske skole.[9]

Der finnes i dag lite sikker kunnskap om hans liv, bortsett fra at han var aktiv i Brugge og ble registrert som boende der i 1478. Bildene hans viser at han både var aktiv og etterspurt, og det eksisterer blant annet flere altertavler fra hans hånd. Særlig berømt ble han for sine madonnabilder og portretter. Hans religiøse motiv preges av en stille og lyrisk harmoni.[10]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Hans Memling tilbrakte noen tid i Rogier van der Weydens verksted i Brussel. Men etter at Rogier døde i 1464 ble det forandringer.

Memling blir første gang nevnt i dokument fra 1465, da han fikk borgerskap i Brugge. I 1466 bodde han i et stort steinhus i Sint-Jorisstraat, et hus han trolig kjøpte i 1480. På samme tid og i samme delen av Brugge bodde maleren og miniatyrdesigneren Willem Vrelant. Han var dessuten bokillustratør.

Memling skulle egentlig ha skaffet seg borgerskap i byen, men registrerte seg av ukjente grunner i malerlauget i Brugge. Senere hadde han også assistenter og lærlinger i sitt verkstedn. Lærlinger av han er nevnt i 1480 og i 1484. Michel Sittows læretid i Brugge fant stad i disse årene, og med bakgrunn i stilistiske likheter kan han ha vært en av Memlings lærlinger.

Dødstidspunktet er kjent fordi han etterlot seg mindreårige barn. Da notaren i Brugge registrerte Memlings død, påførte han dokumentet en kommentar om at Memling var «den dyktigste maleren i hele den kristne verden».[9]

Minnet om Memling blir bevart i fødebyen, der det vites at det tidlig på 1500-tallet ble lest messer for hans sjel. Siden ble han glemt.

Han hovedverker er malerier i Johannishospital i Brugge. Da malerine ble gjenoppdaget av kunsthistorikere vokste det samtidig frem en sentimental legende om maleren, som skulle ha skapt maleriene i Johannishospital etter en mirakuløs helbredelse. Denne legenden holdt seg, og ble senere formidlet i billedform av flere malere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gran Enciclopèdia Catalana, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0041855[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.museothyssen.org[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Q17360810[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Hans-Memling[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 59519, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ «Hans Memling», besøkt 7. mai 2019[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ www.nytimes.com[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ www.bbc.co.uk[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ a b «Hans Memling | Netherlandish painter». Encyclopedia Britannica (engelsk). Besøkt 16. juli 2018. 
  10. ^ Bra Böckers lexikon, 1977
Nuvola apps package graphics.svgDenne kunstrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.