Hans-Joachim Klein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hans-Joachim Klein
Født1947
Frankfurt am Main
Beskjeftigelse Skribent
NasjonalitetTyskland
Medlem avPutzgruppen, Revolutionäre Zellen

Hans-Joachim Klein (født 21. desember 1947 i Frankfurt am Main) er en tysk tidligere venstreekstremistisk terrorist, som tilhørte de såkalte «revolusjonære cellene» (RZ).

Han tilhørte det «alternative» miljøet på Frankfurts vestkant, og engasjerte seg for de fengslede RAF-medlemmene. I 1974 ble han vervet til de revolusjonære cellene, og deltok i 1975 ved OPEC-attentatet i Wien sammen med den ettersøkte terroristen Carlos Sjakalen.

Etter deltagelsen ved dette attentatet, hvor tre mennesker døde, fikk Klein hjelp fra det venstreorienterte miljøet i Frankfurt til å bryte med terrorismen, og levde skjult i Frankrike. Fra sitt skjulested sendte han våpnene sine til Der Spiegel og advarte mot fremtidige attenater fra de revolusjonære cellene.

I 1979 utkom hans bok Rückkehr in die Menschlichkeit. Appell eines ausgestiegenen Terroristen i et opplag på 33 000 ved rororo (ISBN 3-499-14544-8). I 1998 ble Klein arrestert i Frankrike, utlevert til Tyskland i 2000 og stilt for retten og dømt til ni års fengsel. I 2003 ble han benådet og løslatt.

Kleins forbindelser til Tysklands nåværende utenriksminister Joschka Fischer førte til debatt da han ble fanget, og Carlos Sjakalen avslørte at de hadde gjemt våpen som skulle brukes til terrorisme hos Fischer. Klein var også en venn av Daniel Cohn-Bendit, og det er blitt antydet at Cohn-Bendit har hjulpet Klein mens han levet skjult.