Hopp til innhold

Hanekam (frisyre)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hanekam, i form av en børsteformet stripe langt, oppreist hodehår, og piercinger på jente under Stockholm Pride Festival 2009.
Nordamerikansk indianer fra Oregon 1899 i tradisjonell kledsel og frisyre med hanekam og fjærpryd.

Hanekam er en frisyre der man har barbert bort det meste av håret på sidene av hodet, slik at det står igjen en smal stripe hår på midten fra pannen og bakover til nakken, omtrent som hanekammenhønsefugler. Håret kan være langt eller kort, men står gjerne opp som en vifteformet børste langsetter hodet. Ikke sjelden er frisyren løftet og formet med hårgele, og håret farget med hårfarge.

Hanekamfrisyre i litt ulike varianter var vanlig blant punkere i 1970- og 1980-årene, og har holdt seg som «punkehår» siden. En liknende hårstil var også utbredt hos de nordamerikanske cherokee- og mohawk-indianerne. De kunne i tillegg pryde hårtoppen med fjær.

Frisyren kalles gjerne mohawk på amerikansk-engelsk og mohican på britisk-engelsk. Begge ordene betyr «mohikaner». Den tyske betegnelsen er Irokesenschnitt, «irokeser-snitt».

Amerikanske fallskjermsoldater i England 1944 tøffer seg med krigsmaling og hanekam-frisyrer i indianerstil før de drar i kamp.

Liknende hodeplagg[rediger | rediger kilde]

Imponerende hodekammer forekommer ikke bare på mennesker og fugler, men også på flere hodeplagg i ulike kulturer opp gjennom historien. Antikke hjelmer kunne for eksempel ha en høy, børste- eller vifteformet fjær- eller hårkam som kan minne om hanekamfrisyren. Det samme gjelder for de ofte gule vinaya-hattene som blir båret av gelug-buddhister i seremonier og prosesjoner; disse har høy, buet frynsekam nesten som manen på en hest.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata