Hamnvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 68°46′35″N 17°10′30″Ø

Ibestad
Ibestad
Hamnvik
68°46′41″N 17°10′28″E
LandNorge Norge
FylkeTroms
KommuneIbestad
Areal0,7 km²
Befolkning471[a] (2018)
Bef.tetthet672,9 innb./km²
Høyde over havet33±1 meter
Postnummer9450 Hamnvik

Hamnvik
68°46′41″N 17°10′28″E

Hamnvik (med tettstedsnavnet Ibestad) er et tettsted og administrasjonssenteret i Ibestad kommune i Troms. Tettstedet har 471[1] innbyggere per 1. januar 2018, og ligger på Rolla (Rolløya), som er en av de to øyene kommunen består av. Den andre er Andørja.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Hamnvik, bilde tatt fra kaia
Handelsstedet sett fra bukta

I Hamnvik finnes servicefunksjoner og administrative funksjoner som kommuneadministrasjon, lensmannskontor, lege, sykehjem, kirke og prest, matbutikker, elektrisk forretning, blomsterbutikk og jernvarehandel.

Navnet Hamnvik skriver seg fra en vik litt nedenfor det som idag er tettstedet. I denne viken etablerte Jens Bing Dons et handelssted på slutten av 1700-tallet. Handelsstedet er nå under renovasjon og brukes i reiselivssamenheng. Servering av mat skjer på bestilling. Det har vært i familiens eie frem til idag, og er det fortsatt. Det utgjør idag et meget godt bevart eksempel på et tradisjonelt nordnorsk handelssted.[2] Stedet er bl.a. omtalt i Nils A. Ytrebergs bok om de nordnorske handelsstedene.

Rolløya med Hamnvik er knyttet til fastlandet via bro fra fastlandet til Andørja og tunnel derfra til Hamnvik på Rolløya.

De nevnte øyene er rekordholdere: Rolla er den vannrikeste øya etter størrelse i Norge. Andørja er Nord-Europas meste fjellrike øy, også med Langlitinden (1276 moh) som det høyeste fjellet på en norsk øy (unntatt BeerenbergJan Mayen). Desto mer fantastisk er dette faktum fordi Andørja har en fjord som går helt inn til midten av øya.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 3. desember 2018. Besøkt 3. desember 2018. 
  2. ^ Hamnvik Handelssted

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Arkitekturguide Hamnvik handelssted. Universitetet i Tromsøs nettsted. Engelsk tekst. (besøkt 29. november 2012)

TromsstubbDenne Tromsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.