Hamnvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ibestad
Hamnvik
LandNorges flagg Norge
FylkeTroms
KommuneIbestad
Postnummer9450 Hamnvik
Areal0,69 km²
Befolkning446[a] (2023)
Bef.tetthet646,4 innb./km²
Høyde o.h.33 meter
Kart
Hamnvik
68°46′41″N 17°10′28″Ø

Hamnvik (med tettstedsnavnet Ibestad) er et tettsted og administrasjonssenteret i Ibestad kommune i Troms. Tettstedet har 446[1] innbyggere per 1. januar 2023, og ligger på Rolla (Rolløya), som er en av de to øyene kommunen består av. Den andre er Andørja.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Hamnvik, bilde tatt fra kaia
Handelsstedet sett fra bukta

I Hamnvik finnes servicefunksjoner og administrative funksjoner som kommuneadministrasjon, lensmannskontor, lege, sykehjem, skole, barnehage, kirke og prest, matbutikk og jernvarehandel.

Navnet Hamnvik skriver seg fra en vik litt nedenfor det som idag er tettstedet. I denne viken etablerte Jens Bing Dons et handelssted på slutten av 1700-tallet. Handelsstedet er nå under renovasjon og brukes i reiselivssammenheng. Servering av mat skjer på bestilling. Det har vært i familiens eie frem til idag, og er det fortsatt. Det utgjør idag et meget godt bevart eksempel på et tradisjonelt nordnorsk handelssted.[2] Stedet er bl.a. omtalt i Nils A. Ytrebergs bok om de nordnorske handelsstedene.

Rolløya med Hamnvik er knyttet til fastlandet via bro fra fastlandet til Andørja og tunnel derfra til Hamnvik på Rolløya.

De nevnte øyene er rekordholdere: Rolla er den vannrikeste øya etter størrelse i Norge. Andørja er Nord-Europas meste fjellrike øy, også med Langlitinden (1276 moh) som det høyeste fjellet på en norsk øy (unntatt BeerenbergJan Mayen). Desto mer fantastisk er dette faktum fordi Andørja har en fjord som går helt inn til midten av øya.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 
  2. ^ Hamnvik Handelssted

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Arkitekturguide Hamnvik handelssted. Universitetet i Tromsøs nettsted. Engelsk tekst. (besøkt 29. november 2012)