Hagen friluftsmuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Friluftsmuseet i Mäckingerbach-dalen
Hammerverksbygningen hvor det produseres sigder (foran bygningen sees et kunstverk)
Mäckingerbach-dalen sett fra øvre del av museumsområdet

Hagen friluftsmuseum (LWL-Freilichtmuseum Hagen – Westfälisches Landesmuseum für Handwerk und Technik) er et museum for håndverk og teknikk i byen Hagen i sørøstre del av Ruhrområdet i Landschaftsverband Westfalen-Lippe (LWL) i delstaten Nordrhein-Westfalen i Tyskland. Museet ble etablert samtidig med Friluftsmuseet i Detmold i 1960 og ble åpnet for publikum tidlig i 1970-åra.

Museet drives av Landschaftsverband Westfalen-Lippe, regional myndighet for Westfalen og Lippe innen delstaten.

Museet ligger i nærheten av bydelen Selbecke, sør for Eilpe i dalen Mäckingerbach. Museet ligger nær motorveiene E41 og E37.

Museet har som målsetting å vise historien om områdets håndverk, ikke bare gjenstander og bygninger, men også hvordan verktøy og utstyr ble brukt i praksis.

Museumsområdet ligger i en liten dal med en elv, og det er flyttet et stort antall bygninger hit; noen av dem ligger plassert som i en landsby. Museet har ca. 60 verksteder av ulike slag håndverk for by- og bygdehåndverk. I mer enn 20 verksteder demonstreres hvordan verktøy og utstyr brukes. Spesielt interesserte museumsgjester kan ta del i arbeidet.

Historien[rediger | rediger kilde]

Så tidlig som i 1920-årene forsøkte en gruppe ingeniører og antikvarer å ta vare på teknologiske monumenter. Initiativtakeren til museet så allerede da for seg at dalen Mäckingerbach ville være et passende museumsområde. Stedet ble valgt fordi vind, vann og vannkraft samt skog var viktige lokaliseringsfaktorer for indusriproduksjon på 17- og 1800-tallet.

I 1960 ble museet grunnlagt, og 13 år senere kunne portene åpnes for publikum. På museumsområdet kan en følge utviklingen av håndverk og småindustri i regionen fra slutten av 1700-tallet til inn på 1900-tallet.

Håndverksfagene[rediger | rediger kilde]

Håndverksfagene som demonstreres på Hagen friluftsmuseum er bl.a. repslaging, smedhåndverk, ølbrygging, baking, garving, trykking, kornmaling og papirproduksjon.

Friluftsmuseet i Hagen er åpent for publikum fra mars-april til oktober.

kart

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Christian Kleinert, Fritz H. Sonnenschein: Museum. Westfälisches Freilichtmuseum Hagen Westermann, Braunschweig 1980, ISSN 0341-8634.
  • Uwe Beckmann, Lutz Engelskirchen M.A.: Westfälische Freilichtmuseum Hagen – Landesmuseum für Handwerk und Technik: Museumsführer. Landschaftsverband Westfalen-Lippe 2005, ISBN 3-926190-18-3.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]