Friluftsmuseet i Detmold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Friluftsmuseet i Detmold
Detmold Freilichtmuseum1.jpg
Etablert1971
Årlig besøkstall200 000

Friluftsmuseet i Detmold
51°55′25″N 8°52′12″Ø

Friluftsmuseet i Detmold (Westfälische Freilichtmuseum Detmold) ligger i byen Detmold in delstaten Nordrhein-Westfalen. Folkemuseet for Westfalen, kunne vært norsk navn. Det er et av Europas mest vellykkede friluftsmuseer med et areal på over 90 ha, og mer enn 100 historiske bygninger, det største i sitt slag i Tyskland.

Dekor på en av museumsbygningene
Friluftsmuseet i Detmold er et av Europas største og beste.
Vindmølle av hollandsk type.

Museet i Detmold er et forholdvis nytt friluftsmuseum, og man forsto fra starten av at det var viktig å sikre store nok arealer til å lage et troverdig kulturlandskap mellom husene. En spesialitet for museet i Detmold er at de har lagt vekt på å fortelle historien om hvordan det historiske kulturlandskapet har endret seg. Også gamle dyreraser og gamle kulturplanter vises fram på museet. Lokale raser som lippegås og sennerhest er husdyrraser som museet deltar i bevaringen av. Det ble vedtatt å opprette museet i 1960. Seks år seinere begynte arbeidet med å flytte og gjenreise bygninger, gårder og hele landsbyer.

I 1973 sto gården Lippische Meierhof ferdig med seks bygninger, tre år seinere gården fra Westmünsterländer. Seinere er to hele landsbyer kommet til, og man har kommet stadig nærmere vår tid i presentasjon av miljøene. Landsbyene fra Paderborn og Sauerland har landsbygater, mange bygninger og store områder med åker og eng.

Fra 1990 har museet hatt mer enn 250 000 besøkende hvert år.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gisbert Strotdrees, Gefion Apel, Stefan Baumeier, Jan Carstensen, Stephan Pahs: Museumsführer: Westfälisches Freilichtmuseum Detmold – Landesmuseum für Volkskunde. LWL-Freilichtmuseum Detmold. 2001. ISBN 978-3926160317

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]