Hageblomsterfluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hageblomsterfluer
Syrphus ribesii, hann
Syrphus ribesii, hann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Syrphus
Fabricius, 1775
Norsk(e) navn: hageblomsterfluer
Hører til: Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Antall arter: ca. 50, 6 i Norge
Habitat: åpne områder
Utbredelse: Holarktis, Sørøst-Asia, Sør-Amerika
Delgrupper:

Hageblomsterfluer (slekten Syrphus) er en gruppe av fluer som tilhører familien blomsterfluer (Syrphidae). Det er kjent ca. 50 arter, seks av dem forekommer i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til ganske store (8-13 mm), middels kraftige blomsterfluer, gule og svarte. De kan ligne på mange andre blomsterfluer med disse fargene, et sikkert kjennetegn er at det underste av to vingeskjell (sitter i "armhulen" under vingen) har lange hår midt på oversiden. Ansiktet er for det meste gult, men kan ha en svart midtflekk. Antennene er for det meste mørke. Pannen er gul til svart med tydelige støvflekker. Fasettøynene er nakne hos de norske artene bortsett fra Syrphus torvus. Thorax er grønnlig svart, forholdsvis lite glinsende, med stort, gult scutellum. Beina er for det meste gule, føttene og baklårene kan være mer eller mindre svarte. Vingene er glassklare, åren R4+5 er rett, slik skiller de seg fra den ellers ganske like slekten Megasyrphus. Bakkroppens er gul og svart, ofte med mer gul enn svart farge. Den er oval og noe flat. Det andre leddet har et par store, gule, rundede sideflekker. De tredje og fjerde leddene har vanligvis gule tverrbånd, bortsett fra hos Syrphus sexmaculatus som har et par skilte flekker. De bakerste leddene er mest gule.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Blomsterfluene i denne slekten påtreffes nær sagt over alt, og besøker gjerne blomster. Hannene henger ofte stille i luften på svirrende vinger. Larvene lever av bladlus, siden artene i denne slekten er så tallrike er de viktige nyttedyr i hagen. De overvintrer som larver mellom løvstrø på bakken. I alle fall noen av artene kan vandre en del.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt i Palearktis og Nord-Amerika, med noen få arter i tillegg i Sør-Amerika og Sørøst-Asia. Av de seks artene som forekommer i Norge er tre meget vidt utbredte, mens tre arter er nordlige arter som forekommer i fjellet.

Systematisk inndeling med nordiske arter[rediger | rediger kilde]

Tallet på arter i denne slekten er nokså usikkert, ulike kilder regner med mellom 40 og 60 arter.

Treliste

Kilder og litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bartsch, Hans; Binkiewicz, Elizabeth; Nasibov, Erik; Nordin, Anna; Rådén, Anders & Östman Torbjörn. 2009. Tvåvingar: Blomflugor. Diptera: Syrphidae: Syrphinae. Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. ArtDatabanken, SLU, Uppsala. CF. 408 sider. ISBN 978-91-88506-66-5
  • Nielsen, Tore R. 1999. Check-list and distribution maps of Norwegian hoverflies with description of Platycheirus laskai nov. sp. (Diptera, Syrphidae). NINA Fagrapport 035. Norsk institutt for naturforskning.
  • Nielsen, Tore R. Syrphidae checklist - Norway. www.syrphidae.com/checklist.php - Sjekkliste over norske arter.
  • Fauna Europaea Web Service (2004) Fauna Europaea version 1.1, www.faunaeur.org
  • Thompson, F.C. og Rotheray, G. 1998. Family Syrphidae. I: Papp, L. og Darvas, B. (red): Contributions to a Manual of Palaearctic Diptera. 3: 81-139. Science Herald, Budapest.
  • Torp, E. 1994. Danmarks svirrefluer (Diptera: Syrphidae). Apollo Books, Stenstrup.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]