Liten hageblomsterflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Liten hageblomsterflue
Hunn
Nomenklatur
Syrphus vitripennis
Meigen, 1822
Populærnavn
liten hageblomsterflue
Hører til
Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer ved blomster i skog, eng og hager.
Utbredelse: Holarktis,
vanlig i hele Norge.

Liten hageblomsterflue (Syrphus vitripennis) er en middelstor flue som tilhører familien blomsterfluene. Den finnes over hele landet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (8–12 mm), gul og svart blomsterflue. Den kjennes forholdsvis lett på at baklårene er svarte minst i de innerste 2/3 – hos andre Syrphus-arter er de mer gule. Den ligner noe på en veps, men er ikke av de beste vepsetterligningene. Hodet er stort og bredt, fasettøynene mørkrøde og nakne. De møtes i pannen hos hannen, men er bredt skilte hos hunnen. Antennene er nokså korte, for det meste gule. Ansiktet er gult. Thorax er svart med grønnlig bestøvning, litt matt. På sidene er den tett kledt med gule hår. Scutellum er lysgult. Bakkroppen er avlangt oval. litt flat, med dypt svart grunnfarge. Det andre leddet har gule sideflekker, det tredje og fjerde vanligvis brede gule tverrbånd som er litt innskåret bak i midten. Det femte leddet er nesten helt gult, det sjette gult, men svart ved roten. Beina er slanke, gule og svarte. Vingene er glassklare med nesten usynlig vingemerke. Arten er i gjennomsnitt noe mindre enn de andre nordiske Syrphus-artene, men overlapper mye med dem i størrelse.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever av bladlus. De voksne fluene kan finnes fra mai til oktober og besøker mange slags blomster, arten overvintrer som larve.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er meget vidt utbredt. Den finnes i så godt som hele den palearktiske sone, inkludert Svalbard, og i mesteparten av Nord-Amerika. Den er kjent for å vandre mye, og det er trolig at funnene på Svalbard dreier seg om innfløyne individer. I Norge er den funnet over hele landet, men er kanskje ikke fullt så vanlig i Nord-Norge som Syrphus ribesii og Syrphus torvus.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]