Vanlig hageblomsterflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vanlig hageblomsterflue
Hann
Nomenklatur
Syrphus ribesii
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
vanlig hageblomsterflue
Hører til
Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer ved blomster i skog, eng og hager.
Utbredelse: Holarktis
vanlig i hele Norge.

Vanlig hageblomsterflue (Syrphus ribesii) er en middelstor flue som tilhører familien blomsterfluene. Den er blant de vanligste blomsterflueartene i Norge om sommeren. Den finnes over hele landet unntatt på høyfjellet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (10–13 mm), gul og svart blomsterflue. Den ligner noe på en veps, men er ikke av de beste vepsetterligningene. Hodet er stort og bredt, fasettøynene mørkrøde og nakne. De møtes i pannen hos hannen, men er bredt skilte hos hunnen. Antennene er nokså korte, for det meste gule. Ansiktet er gult. Thorax er svart med grønnlig bestøvning, litt matt. På sidene er den tett kledt med gule hår. Scutellum er lysgult. Bakkroppen er avlangt oval. litt flat, med dypt svart grunnfarge. Det andre leddet har gule sideflekker, det tredje og fjerde vanligvis brede gule tverrbånd som er litt innskåret bak i midten. Det femte leddet er nesten helt gult, det sjette gult, men svart ved roten. Beina er slanke, for det meste gule, men med en del svart hos hannen. Vingene er glassklare med nesten usynlig vingemerke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever av bladlus. De voksne fluene kan finnes fra mai til oktober og besøker mange slags blomster, arten overvintrer som larve.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne vidt utbredte arten finnes over mesteparten av den palearktiske sone og også i store deler av Nord-Amerika.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]