Syrphus torvus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search


Syrphus torvus
Syrphus torvus (hann)
Syrphus torvus (hann)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Syrphus torvus
Osten Sacken, 1875
Norsk(e) navn: håret hageblomsterflue
Hører til: Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer ved blomster i skog, eng og hager.
Utbredelse: Palearktis
Syrphus torvus (hunn)

Håret hageblomsterflue (Syrphus torvus) er en middelstor flue som tilhører familien blomsterfluene. Den finnes over hele landet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (10-13 mm), gul og svart blomsterflue. Den kjennes forholdsvis lett på at fasettøynene er fint hårete – alle de andre Syrphus-artene i Norden har nakne øyne. Den ligner noe på en veps, men er ikke av de beste vepsetterligningene. Hodet er stort og bredt, fasettøynene mørkrøde og hårete. De møtes i pannen hos hannen men er bredt skilte hos hunnen. Antennene er nokså korte, for det meste gule. Ansiktet er gult. Thorax er svart med grønnlig bestøvning, litt matt. På sidene er den tett kledt med gule hår. Scutellum er lysgult. Bakkroppen er avlangt oval. litt flat, med dypt svart grunnfarge. Det andre leddet har gule sideflekker, det tredje og fjerde vanligvis brede gule tverrbånd som er litt innskåret bak i midten. Det femte leddet er nesten helt gult, det sjette gult men svart ved roten. Beina er slanke, gule og svarte. Vingene er glassklare med nesten usynlig vingemerke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever av bladlus. De voksne fluene kan finnes fra mai til oktober og besøker mange slags blomster, arten overvintrer som larve.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er meget vidt utbredt. Den finnes i så godt som hele Palearktis, inkludert Island og Svalbard, i Sørøst-Asia og i mesteparten av Nord-Amerika.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]