Hopp til innhold

Håndbrekksladd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
François Duval foretar en håndbrekksladd med hans Citroën Xsara WRC under Rallye Deutschland i 2007

Håndbrekksladd er en kjøreteknikk for å bevisst få en bil til å overstyre og sladde sidelengs, og kan brukes for å kjøre raskt gjennom en veldig trang sving eller for å foreta en sving som er mye krappere enn bilens svingdiameter.

Teknikk[rediger | rediger kilde]

Føreren starter ved å bruke rattet for å overføre vekten til de utvendige dekkene, og deretter brukes håndbrekket til å låse bakhjulene slik at dee får mindre grep mot vegflaten. Med øving kan man plassere bilen presist ved å slippe håndbrekket og akselerere kjøretøyet.[1] Teknikken brukes i noen former for motorsport, eksempelvis rally, autoslalom og drifting.

Noen sportsbiler, eksempelvis modeller fra en del britiske merker som MG og Triumph så sent som i de tidlige 1970-årene, hadde mulighet for å bli levert med såkalt fly-off -håndbrekk. På slike håndbrekk er skrallemekanisme deaktivert ved normal bruk slik at håndbrekket slutter å bremse med en gang man slipper hånden fra håndbrekket. Dersom man vil låse et håndbrekk må man aktivere en egen knapp, og virkemåten er dermed motsatt av et vanlig håndbrekk. Fly-off -håndbrekket gjør håndbrekksladd enklere ettersom det blir mindre risiko for uhell under sladding på grunn av at håndbrekket låses

På kjøretøy med bakhjulsdrift og manuell girkasse kjøretøy vil det også være nødvendig å betjene clutchpedalen for å hindre at håndbrekket kveler motoren.

Fysikk[rediger | rediger kilde]

Ved normal svinging følger bakhjulene etter forhjulene fordi motstanden mot bevegelse i fremoverretningen (hvor hjulene svinger) er betydelig mindre enn i sidelengs retning. Sistnevnte gir en sentripetalkraft det gjør at bakenden av bilen følger svingen. Når føreren låser bakhjulene med håndbrekket gir begge retninger samme motstand (kinetiske friksjon) slik at bakenden har en tendens til å bevege seg i den eksisterende retningen til vektoverføringen (på grunn av treghet) og dermed sklir ut.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Håndbrekksladd er først og fremst en teknikk som brukes til å forsere krappe svinger i motorsport,[2] men kan også brukes til for eksempel oppvisning ("stunt") eller biljakt. Et eksempel på et stunt kan være lukeparkering utført i en enkelt bevegelse ved hjelp av håndbrekket, og kan vise både bilens smidighet og førerens bilkontroll.[2]

Selv om det å trekke i håndbrekket er den enkleste måten å starte en sladd på så er teknikken lite brukt i drifting fordi det medfører betydelig tap av fart ved utgangen av svingen. Sjåførene bruker derfor som regel bare håndbrekk for å komme seg rundt stramme 180-graders svinger som ellers ville krevd å rygge og snu bilen. Teknikken er mye brukt i rally.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Heart, Brian John. Kidnapping and Abduction: Minimizing the Threat and Lessons in Survival. CRC Press. s. 87. ISBN 978-1-482-22815-1. 
  2. ^ a b Hornsey, David. Race & Track Day Driving Techniques. Veloce Publishing Ltd. s. 114. ISBN 978-1-845-84355-7.