Parkeringsbrems

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Parkeringsbremsen i en SAAB 9-5 i form av et håndbrekk.

Parkeringsbrems er en brems som normalt kun benyttes når kjøretøyet ikke er i bruk. Parkeringsbrems benyttes normalt for å sikre at et kjøretøy ikke kan flytte på seg når man har parkert det. F.eks. i bratte bakker, o.l. Parkeringsbrems er normalt implementert ved at bakhjulene på kjøretøyet låses. Å glemme parkeringsbremsen er ikke en uvanlig feil, og bilister som glemmer å sette på parkeringsbremsen koster årlig samfunnet store summer.[1] Førerløse parkerte biler som begynner å trille har ført til personskader og dødsfall.[2][3][4][5][6][7]

Den mest vanlige parkeringsbremsen er et håndbrekk, en håndbrems, som normalt sitter mellom forsetene i en bil. Noen bilmerker har dog hatt håndbremsen på dørsiden av førersetet. En del amerikanske biler har hatt og i noen grad fortsatt har en pedal som benyttes for å aktivisere parkeringsbremsen. Denne frigjøres ved at man trekker i et håndtak eller at man trykker på nytt på pedalen. En del nyere biler har nå en elektronisk parkeringsbrems som aktiviseres med en trykknapp.

Forholdsregler ved parkering[rediger | rediger kilde]

Som ekstra sikkerhet eller i tilfelle man har slitt parkeringsbrems kan man parkere bilen både i gir og med håndbrekk. På biler med automatgir vil det si håndbrekk og «P-gir», mens på biler med manuelt gir kan man bruke håndbrekk og letteste gir (f.eks. 1. gir eller revers). Det er en fordel å bruke det letteste giret, ettersom det gir mest motstand og «låser» motoren best. Det er ikke skadelig for motoren å sette bilen i gir. Å sette bilen i gir fungerer slik som en ekstra sikring i tillegg til håndbremsen, men dersom bakken er svært bratt kan bilen hoppe ut av gir og likevel trille avgårde. En annen forholdsregel ved parkering i bratt nedoverbakke er å svinge forhjulene slik at bilen ikke triller så langt dersom den mot formodning skulle starte å trille. Hjulklosser er et annet alternativ.

Bruk i motorsport[rediger | rediger kilde]

Parkeringsbremsen og da spesielt når den er en håndbrems, benyttes i noen former for motorsport for å hjelpe på i en sving slik at bakparten på kjøretøyet overstyrer fortere.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]