Hopp til innhold

Overstyring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Overstyring representert ved den røde prikkede linjen, her sett i forhold til den grønne normalkurven.
En Mercedes-Benz CLS AMG 55 som overstyrer på vått underlag

Begrepet overstyring eller tilbud brukes dersom en bil (eller annet motorkjøretøy) svinger mer enn rattutslaget skulle tilsi, hvilket skyldes at framhjulsgeometrien vil vri ratt og framhjul mot krappere sving, eller at bakhjulene ikke lenger følger sporene til forhjulene, men istedenfor sklir mot utsiden av den opprinnelige svingkurven. Ved kraftig overstyring, gjerne i kombinasjon med høy hastighet, kan kjøretøyet kastes ut i en spinn. Det motsatte av overstyring kalles understyring.

Et kjøretøys tendens til overstyring påvirkes av faktorer som friksjon, aerodynamikk, understellets konstruksjon med hjulopphengets geometri, vektfordeling og sjåførens ferdigheter. Overstyring skjer også når bakhjulene mister kontakt med underlaget, samtidig som forhjulene ikke gjør det. Dette vil kaste kjøretøyet ut i en bevegelse som vil bringe bakenden fremover i forhold til bevegelsesretningen og dermed resultere i en krappere sving.

Det finnes flere kjente teknikker for å indusere overstyring i et kjøretøy. Noen eksempler på dette er håndbrekksladd, retardasjonindusert overstyring, skandinavisk flikk, motstyring, bremsesladd (brake drift) og venstrebremsing.

Autoritetsdata