Stunt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Et stunt er et akrobatisk vågestykke eller en annen fysisk krevende gjerning i en farlig eller dramatisk scene i en film. Ordet stunt kan også brukes om et oppsiktsvekkende påfunn, en uvanlig handling eller en overraskende, ofte kortvarig aktivitet, gjerne for å få oppmerksomhet, for eksempel som et kunstprosjekt.

Filmstunts[rediger | rediger kilde]

Stunts i filmer blir ofte utført av spesialtrente stuntmenn og -kvinner som også kan være stand-ins eller stedfortredere for skuespillerne i filmen. En stunt double er en slik stuntperson som skal forestille en bestemt skuespiller. Enkelte stuntmenn og -kvinner opptrer også med halsbrekkende triks i egne forestillinger, for eksempel under motorstevner. Filmstunts er særlig vanlig i actionfilmer

Opprinnelig utførte skuespillere selv alle oppgaver og stunts i scener der de medvirket i en film. Etterhvert overtok imidlertid stuntmenn og -kvinner de farlige delene av handlingene, for eksempel når en skulle filme dramatiske fall, vanskelige hopp, folk som ble slept langs bakken etter hester eller biler og voldsomme slåsskamper. Stuntpersonene ble da utkledt og sminket som rollefiguren slik at publikum ikke skulle oppdage at det var en annen person. Fortsatt insisterer noen få skuespillere på å utføre alle stunts selv, noe som av og til har ført til skader og dermed forsinkelser i filmproduksjonen.

Stunts blir nøye planlagt for å minke risikoen for ulykker og for å oppnå riktig visuell effekt. I de farligste og vanskeligste scenene bruker en dukker og andre spesialeffekter, deriblant avansert datagrafikk, som på sikt kan gjøre levende stuntmenn overflødige.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Stunts – bilder, video eller lyd