Håndbagasje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bagasjehyller i en Airbus A340 på (økonomiklasseen)

Håndbagasje er den bagasje som passasjerer kan ta med seg inn i kupeen eller i flyet i stedet for å måtte ekspedere den som frakt. Passasjerer har vanligvis lov til å ta med et begrenst antall mindre vesker eller en liten koffert for verdisaker, eller det som behøves for turen. Det er normalt plass, enten under setet, eller i bagasjehyller over. I tog er det bagasjeplass over setet, eller (spesielt på fjerntog) bagasjeplass mellem seteryggen og setet i motsatt kjøreretning, eller også i egne hyller i begge ender av jernbanevognen nær utgangsdøren

Flyreiser[rediger | rediger kilde]

Tillatt håndbagasje ombord i fly er et hyppig diskutert tema. På den ene side ønsker passasjerene å ha mest mulig tilgjengelig under turen og undgå den tidkrevende prosess med å ekspedere samt å undgå at insjekket bagasje kommer på avveie eller blir skadet. På den andre side er selskapet bekymret: begrensninger I flyets maksimalvekt og finansielle forhold kan begrense hvor mye hver passasjer kan ta med seg inn I flyet

Tillatt håndbagasje[rediger | rediger kilde]

«Bagasjemåler»

International Air Transport Association (IATA) har lagt retningslinjer for mål og størrelse på håndbagasje.[1] Disse er ikke pålagte og de enkelte flyselskap kan ha sine egne regler. IATAs retningslijer er:

Håndbagasje skal ha maksimal lengde på 56 cm, bredde på 45 cm og dybde 25 cm inklusive alle håndtak, sidelommer, hjul etc.

Størrelse og vekt på håndbagasje kan variere. I enkelte tilfelle er de avhengig av flytype, i andre tilfelle hvilken klasse, (turist/første).Fravær av standarisering fører til at de enkelte selskaper har egne regler. Maksimalt tillatte mål på håndbagasje kan f.eks. være som disse tre eksempler:

  • 42 cm x 32 cm x 25 cm
  • 45 cm x 45 cm x 25 cm
  • 45 cm x 35 cm x 20 cm

Vanligvis skal vekten av håndbagasje ikke overstige 10 kio

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Baggage Services». Iata.org. Besøkt 6. oktober 2012.