Gynaephora groenlandica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gynaephora groenlandica
Gynaephora groenlandica
Vitenskapelig(e)
navn
:
Gynaephora groenlandica
Wocke, 1874
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Praktfly
Slekt: Gynaephora
Habitat: tundraen
Utbredelse: ikke i Norge;
Grønland
arktiske øyer i Canada

Gynaephora groenlandica er en sommerfugl i gruppen børstespinnere (Lymantriidae). Den lever på Grønland og på de arktiske øyene i Canada og er dermed verdens nordligst levende sommerfugl. Den er trolig også den sommerfuglarten som bruker lengst tid på larveutviklingen. Man har regnet med at larveutviklingen i arktisk Canada kan ta så mye som 14 år ([1]), men noen nyere publiserte resultater tyder på at dette er noe overdrevet, at utviklingen mer sannsynlig tar rundt sju år)[2][død lenke]) Larvene er bare aktive en kort periode hver sommer før de går i dvale, mens det ennå er noe tid igjen av sommeren. Dette er trolig en tilpasning for å unngå angrep fra snylteveps (Kukal og Kevan 1987). De sitter mye av tiden og soler seg ([3]). Larven kan overleve å fryse, og den er det mest kuldetolerante insektet som er kjent.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor, kraftig, grå spinner. Antennene er fjærformede hos hannen. Kroppen er tett kledt med grå, oppstående hår. Vingene er tynt skjellkledte og delvis gjennomsiktige. Forvingen er grå, bakvingen blekt grålig gul. Larven er svart, tett kledt med lange, oppstående, rødlige hår.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever på den lave vegetasjonen som finnes på tundraen. For at den skal kunne spise, fordøye maten og vokse, må den holde en ganske høy kroppstemperatur, derfor bruker den i den korte aktivitetsperioden 60 % av tiden på å sole seg, 15 % på å bevege seg rundt og 20 % på å ete ([4]). Den mørke kroppen gjør at den absorberer solstrålingen effektivt, og de lange hårene at den holder på varmen. Larven kan oppnå en kroppstemperatur på ca. 30 ° C (20 grader over lufttemperaturen) selv om den er omgitt av snø ([5]). Larven skifter hud seks ganger og går altså gjennom sju larvestadier. Det ser ut til at den skifter hud en gang hver sommer, altså synes larveutviklingen å ta sju år, selv om det er mulig at den i noen tilfeller kan vare enda lenger ([6][død lenke]). Når den er utvokst, spinner den seg inn i en hvit kokong av silke og forvandler seg til en puppe som klekkes samme sommer, de voksne sommerfuglene flyr en kort tid og hunnen legger så egg som klekkes ganske snart. Alle overvintringene skjer altså som larve. Larvene er bare aktive i begynnelsen av den snøfrie perioden, og går i dvale en stund før vinteren kommer. Dette er trolig en tilpasning til å unngå angrep av parasittiske insekter som er aktive senere på sommeren (Kukal og Kevan, 1987).

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Kukal, O. og Kevan (1987) The Influence of Parasitism one the Life history og a High Arctic Insect, Gynaephora groenlandica (Wöcke) (Lepidoptera: Lymantriidae). Canadian Journal of Zoology 65: 156 – 163.
  • Kukal, O., Heinrich, B. og Duman, J.G. (1988) Behavioural Thermoregulation in the Freeze-Tolerant Arctic Caterpillar, Gynaephora groenlandica. Journal of experimental Biology 138: 181-193. [7]
  • Morewood, W.D. og Ring,R.A. (1998) Revision of the Life History of the High Arctic Moth Gynaephora groenlandica (Wöcke) (Lepidoptera: Lymantriidae). Canadian Journal of Zoology 76: 1371-1381. [8][død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]