Hopp til innhold

Gymnasium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Gymnasiet»)

Gymnasium, i Norge også kjent under kortformen gymnas (fra gresk gymnos, «naken»), er i en rekke land betegnelsen på et høyere skoleslag som kvalifiserer for opptak til høyere utdannelse.

I det gamle Hellas var gymnasion det stedet der mannlige ungdommer mottok sin legemlige og åndelige utdannelse, men hvor dog det legemlige aspekt stod i forgrunnen. Unge menn trente nakne, hvilket er opphav til betegnelsen gymnasium.

I middelalderen ble de første universitetene i Italia tidvis kalt gymnasium eller academia, men betegnelsen universitet slo snart igjennom som den alminnelige. Under reformasjonen i Tyskland ble det opprettet høyere læreanstalter kalt gymnasier. Disse utviklet seg til gymnasia academica, som mer eller mindre fungerte som universiteter; mange av dem ble også senere egentlige universiteter.

Med tiden fikk gymnasiene sin moderne form: Læreanstalter som har rett til å dimittere elever til universiteter. Betegnelsen gymnasium ble brukt i det tyskspråklige Europa, Russland, Danmark, Sverige og Norge. Sverige fikk sitt første gymnasium i 1620 i Västerås. I det da danske Skåne ble det i 1529 opprettet et gymnasium i Malmö (nedlagt 1537) og i 1620 i Lund (nedlagt 1668). I Odense ble det opprettet et gymnasium i 1621, som ble slått sammen med Odense Katedralskole i 1802. De danske latinskolene ble i 1903 omdannet til gymnasier.

Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ble betegnelsen gymnasium innført etter tysk mønster ved skoleloven av 1869. Gymnasium og den muntlige kortformen gymnas ble etter hvert brukt side om side. Elever som gjennomførte gymnasiet med ståkarakterer fikk examen artium, som gav mulighet for opptak til universiteter og høyskoler. Det omfattet det som i dag betegnes som allmennfag, språkfag, realfag m.m. I 1970-årene ble gymnasiene slått sammen med yrkesskolene til det som nå kalles videregående skole. Gymnas tilsvarer nærmest det som i dag heter program for studiespesialisering.

Begrepet gymnas var i bruk til 1990-årene. En del videregående skoler i Norge har også beholdt gymnas eller gymnasium i navnet. Spesielt gjelder dette private videregående skoler.

Se også[rediger | rediger kilde]