Gunnar Gjengset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gunnar Gjengset
Født10. mai 1946Rediger på Wikidata (74 år)
Utdannet ved Umeå universitetRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Biograf, dramatiker, forsker, forleggerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Gunnar Hauk Gjengset (født 10. mai 1946) er en norsk filolog og forfatter.[1]

Gjengset ble i januar 1970 arrestert i Sovjetunionen for å demonstrere mot Bresjnev-regimet.[2] Gjengset hadde reist til Leningrad for å dele ut løpesedler for å frigi forfatteren Yoli Galanskov og krigshelten Pjotr Grigorenko, begge kjente dissidenter. I rettssaken som fulgte, ble Gjengset dømt til ett år i straffeleir, men ble løslatt etter internasjonalt press etter vel en måneds internering i kriminalasyl. Han skrev senere boken Under jernteppet om dette.

Gjengset har doktorgrad i litteraturvitenskap fra Umeå universitet om den samiske forfatteren Matti Aikio (Matti Aikio - verk og virke, Umeå 2011).[3] Gjengset har skrevet flere bøker, blant annet en biografi om Gustav Vigeland. Han er også aforistiker, og har en daglig spalte Dagens sukk i Klassekampen, under pseudonymet Hauk.[4] Den har tidligere gått i Adresseavisen i mer enn 20 år.

I boka Avoid the Void (2013), utgitt på det New York-baserte vanityforlaget Morgan James Publishers, drøfter han alkoholisme.[5]

Sammen med Harald Gaski har han skrevet Johan Turi, et skuespill om forfatteren Johan Turi. Dette stykket hadde urpremiere på Det Norske Teatret i Oslo 6. september 2017, produsert og fremført av Beaivvás samisk nasjonalteater.[6] Stykket ble også framført under bokmessa i Frankfurt i 2019.[7] I 2020 utga Gjengset en ny aforismesamling, Nye sukk med illustrasjoner av Håkon Bleken, utgitt på hans eget Hauk Forlag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]