Gundulf av Rochester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Gundulf (død 7. mars 1108) var en normannisk munk som kom til England etter erobringen i det 11. århundre. Han ble biskop av Rochester og prior for katedralprioriet. Guldulf bygde en ny katedral i byen. Han bygde også flere slott, som Rochester Castle, Colchester Castle og ikke minst White Tower i London.

Han var en venn og elev av Lanfranc av Caen Gundulf og kom til England i 1070 som en av flere munker fra abbediet i Bec i Normandie. Han var en sentral person i oppgaven med å reorganisere det engelske klostervesenet etter fransk mønster, noe Lanfranc hadde fått i oppdrag å gjøre etter at han ble utnevnt til erkebiskop av Canterbury av Vilhelm Erobreren.

I 1075 gikk kongen med på å utnevne Gundulf til biskop av Rochester, etter anmodning fra Lanfranc. Han ble innsatt i embetet i 1077. Tidligere det året hadde Lanfranc tatt over store deler av eiendommene som hadde tilhørt St. Andrew's kirke i Rochester fra kongens halvbror Odo av Bayeux, og da Gundulf ble innsatt gav Lanfranc mye av dette til kirken. Dette betød at Gundulf hadde en god inntekt, og han kunne derfor begynne nynyggingen av den nesten sammenraste katedralen i 1080.

Kongen kalte i 1078 Gundulf til London for å lede arbeidet med byggingen av White Tower, den eldste delen av Tower of London. Slottet i Colchester ble påbegynt et par år senere. Omkring 1082 grunnla Gundulf abbediet St Mary's for benediktinersøstre i West Malling. Han grunnla også St Bartholomew's Hospital i Rochester.

I 1083 ble katedralprioriet St Andrew the Apostle grunnlagt i Rochester, med Gundulf som første prior. Han kjøpte store eiendommer for egne midler og gav dem til klosteret, og han sørget også for at andre gav eiendommer. Sammen med erkebiskop Lanfranc begynte han med byggingen av klosterbygninger, og fortsatte arbeidet med katedralen. Han fikk senere relikvier at Paulinus av York, en tidligere biskop av Rochester og erkebiskop av York som hadde blitt helligkåret, plassert i et sølvskrin i kirken. Da Gundulf døde i 1108 var skipet og vestfronten på katedralen ferdig.


Forgjenger:
 Arnost 
Biskop av Rochester
Etterfølger:
 Ralph d'Escures