Gullrush

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Reklameplakat for skipsbilletter til California under gullrushet der.

Gullrush (fra engelsk gold + rush)[1][2] er en betegnelse for voldsom tilstrømning av gullgravere til et bestemt område med nyoppdagede og drivverdige forekomster av gull eller andre edle mineraler. Åtte gullrush fant sted i løpet av 1800-tallet, i Argentina, Australia, Brasil, Canada, Chile, New Zealand, Sør-Afrika og USA, men tidvis også tidligere, som det kortvarige gullrushet til Wicklowfjellene i Irland i 1795.[3] Et karakteristisk trekk ved gullrush er forestillingen at hvem som helst kunne finne store mengder gull, og en enkeltperson kunne bli rik over natten, som uttrykt i den amerikanske California-drommen, som ble umiddelbart forbundet med funn av gull i 1848.[4]

Vasking etter gull ved elven Mokelumne i California, 1860.

Mens gullgruvedrift i seg selv viste seg å være lite lønnsomt for de fleste som gravde etter det og gruveeiere, tjente noen mennesker store formuer, og kjøpmenn og transportanlegg tjente store penger. Den resulterende økningen i verdens gullforsyning stimulerte global handel og investeringer. Historikere har skrevet mye om massemigrasjon, handel, kolonisering og miljøhistorie knyttet til gullrushet.[5]

Svensk utvandere som vasket gull i Blackfoot-elven i Montana på 1860-tallet.

Gullrushet bidro til å stimulere bølger av immigrasjon som ofte førte til permanent bosetting i nye regioner. Aktiviteter som ble drevet av gullrushet definerte også viktige aspekter ved kulturen til de australske og nordamerikanske grensene. I en tid da verdens pengemengde var basert på gull, ga det nyutvunnede gullet økonomisk stimulans langt utenfor gullfeltene, og ble matet inn i lokale og bredere økonomiske ekspansjonene.

Gullrushet var et tema som har inspirerte mange TV-serier og bøker i henhold at det i sin tid var et veldig viktig tema på den tiden. En av disse var Jack Londons Call of the Wild (norsk utgave Når villdyret våkner) i 1903 som ble en stor suksess.[6] Men gullrush har oppstått også tidligere i historien, eksempelvis så tidlig som i antikkens Hellas, hvis gullutvinning ble beskrevet av Diodorus Siculus[7][8] og Plinius den eldre,[9][10] og fantes sannsynligvis lenger tilbake i tid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «gullrush», NAOB
  2. ^ «rush (v.)»; «gold (n.)», Online Etymology Dictionary
  3. ^ «The Great Wicklow Gold Rush of 1795», County Wicklow Heritage
  4. ^ Starr, Kevin (1986): Americans and the California Dream, 1850–1915, Oxford University Press, ISBN 978-0195042337
  5. ^ Reeves, Keir; Frost, Lionel; Fahey, Charles (22. juni 2010): «Integrating the Historiography of the Nineteenth-Century Gold Rushes», Australian Economic History Review. 50 (2): 111–128. doi:10.1111/j.1467-8446.2010.00296.x.
  6. ^ Scott, Jessica: «Setting in The Call of the Wild by Jack London», Study.com
  7. ^ Faucher, Thomas: Ptolemaic Gold: the Exploitation of Gold in the Eastern Desert, OpenEdition Books
  8. ^ Diodorus Siculus: The Library of History, Book III, 12. Sitat: «At the extremity of Egypt and in the contiguous territory of both Arabia and Ethiopia there lies a region which contains many large gold mines, where the gold is secured in great quantities with much suffering and at great expense...»
  9. ^ «The gold rush in Antiquity», History of Greece and Rome
  10. ^ Cech, Brigitte; Urban, Heimo (26. august 2021): «Roman Gold Washing as Described by Pliny the Elder», Exarc.net

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Gold rush – kategori av bilder, video eller lyd på Commons