Gullrips

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gullrips
Ribes aureum var. aureum i Spring Mountains i Nevada
Nomenklatur
Ribes aureum
Pursh
Populærnavn
gullrips[1]
(duftsolbær)
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
OrdenSaxifragales
Familieripsfamilien
Slektripsslekta
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

LO — Lav risiko 2023

Økologi
Habitat: skogkanter, elvebredder
Utbredelse: Nord-Amerika, forvillet i Europa

Gullrips (Ribes aureum) er en løvfellende busk i ripsslekta. Den hører hjemme i Nord-Amerika, men er en populær hageplante og finnes forvillet i Norge og andre europeiske land.

Den blir 1–3 m høy og har ikke torner. Bladene er tre- eller femflikede, og innskjæringene går omtrent halvveis inn til midten. Blomstene sitter 5–18 sammen i 3–7 cm lange klaser. Blomsterfargen er gul. Bærene er røde, oransje, brune eller svarte, mer sjeldent gule, og 5–10 mm i diameter; de er spiselige og kan brukes til syltetøy. Det er tre varieteter av arten:

  • var. aureum. Blomsterbunnen er 1,5–2 ganger så lang som begerbladene. Kronbladene er gule og blir oransje. Utbredt i vestlige USA og Canada, 0–3000 moh.
  • var. gracillimum. Blomsterbunnen er 2–3 ganger så lang som begerbladene. Kronbladene er gule og blir mørkerøde. Utbredt i California og Mexico der den vokser i chaparral 100–1000 moh.
  • var. villosum. Ofte regnet som en egen art, Ribes odoratum. Blomsterbunnen er 3 ganger så lang som begerbladene. Kronbladene er gule og blir oransje. Utbredt i sentrale deler av USA og Canada, 100–1900 moh. Antagelig naturlig kun vest for Mississippi; planter lenger øst er hagerømlinger.

Gullrips brukes som hagebusk på grunn av de gule, duftende blomstene om våren. I Norge kan den dyrkes til herdighetssone 7. Fugler eter bærene og sprer frøene ut i naturen, men det ser ikke ut til at reproduserende bestander har etablert seg i Norge.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 15. april 2023. Besøkt 15. april 2023. 
  2. ^ Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (11. august 2023). «Karplanter. Vurdering av økologisk risiko for gullrips Ribes aureum som LO for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 24. september 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]