Tone Groven Holmboe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Tone Groven Holmboe
Født9. januar 1930 (88 år)
Far Eivind Groven
Søsken Aslaug Groven Michaelsen, Dagne Groven Myhren, Gudmund Groven
Barn Ragnhild Groven, Kristin Groven Holmboe
Beskjeftigelse Komponist
Nasjonalitet Norge

Tone Groven Holmboe (født 9. januar 1930 i Oslo) er en norsk komponist og lærer.

Holmboe har skrevet klaverstykker, kammermusikk og korsanger. Hun har også laget sanger og viser med tekster av nordiske diktere som Wergeland, Bjørnson, Jørgen Moe, Zacharias Topelius, H. C. Andersen og Ingeborg Refling Hagen. Hennes musikk er representert på LP-en «Det går så god en vei», der Birgitte Grimstad og Erik Bye synger sanger med tekst av Arne Paasche Aasen. Holmboe ga ut CD-en «Tonebilder» i 2000, med pianostykker, kammermusikk og romanser. Et av sporene ble brukt som filmmusikk i filmen Elling.

Holmboe er utdannet lærer, og har arbeidet i barneskolen i mange år. Hun har laget sanger av flere av Wergelands barnedikt, og alle tekstene i Elsa Beskows Blomsterfesten.

Hun har også arbeidet med musikalsk barnehage og har laget sammensatte forestillinger med barn der ord og toner har fått utfylle hverandre. Hun er også selv en fin formidler av litterære tekster, og etter at hun ble pensjonist har hun gjennom mange år skapt sine egne forestillinger som hun har framført i diverse fora. Hun kaller dem for 'litterære solokabareter'. Tekstene kan f.eks. være av H.C. Andesen. Prøyssen. André Bjerke, Henrik Wergeland, Barbra Ring osv. Hun henter også stoff fra myter, folkeeventyr og barnebøker. Ut fra et valgt tema bygger hun opp sine enmannsforstillinger i poesi og prosa. Med bakgrunn i temaet kjærlighet, har hun f.eks. laget forestillingen "Kjærlighet kan være så mangt".

Holmboe er datter av komponisten Eivind Groven, søster til Aslaug Groven Michaelsen, Dagne Groven Myhren og Gudmund Groven, hun er søskenbarn på farssida til munnspillvirtuosen Sigmund Groven, og mor til Ragnhild Groven, Kristin Groven Holmboe og Thorolf Adler Groven Holmboe.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]