Hopp til innhold

Tone Groven Holmboe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tone Groven Holmboe
Født9. jan. 1930[1]Rediger på Wikidata
Død10. juni 2020[1]Rediger på Wikidata (90 år)
Oslo[1]
BeskjeftigelseKomponist Rediger på Wikidata
FarEivind Groven
SøskenAslaug Groven Michaelsen
Dagne Groven Myhren
Gudmund Groven
BarnRagnhild Groven
Kristin Groven Holmboe
NasjonalitetNorge

Tone Groven Holmboe (1930–2020) var en norsk komponist og lærer.

Holmboe skrev klaverstykker, kammermusikk og korsanger. Hun laget også sanger og viser med tekster av nordiske diktere som Henrik Wergeland, Bjørnstjerne Bjørnson, Jørgen Moe, Zacharias Topelius, H.C. Andersen og Ingeborg Refling Hagen. Hennes musikk er representert på LP-en «Det går så god en vei», der Birgitte Grimstad og Erik Bye synger sanger med tekst av Arne Paasche Aasen. Holmboe ga ut CD-en «Tonebilder» i 2000, med pianostykker, kammermusikk og romanser.[2] Et av sporene ble brukt som filmmusikk i filmen Elling.

Holmboe var utdannet lærer, og arbeidet i barneskolen. Hun har laget sanger av flere av Wergelands barnedikt, og alle tekstene i Elsa Beskows Blomsterfesten.

Hun arbeidet også med musikalsk barnehage og har laget sammensatte forestillinger med barn der ord og toner har fått utfylle hverandre. Etter at hun ble pensjonist skapte hun sine egne forestillinger som hun kalte 'litterære solokabareter', med tekster av H.C. Andesen. Prøysen. André Bjerke, Henrik Wergeland, Barbra Ring, osv.

Holmboe var datter av komponisten Eivind Groven, søster til Aslaug Groven Michaelsen, Dagne Groven Myhren og Gudmund Groven, hun var søskenbarn på farssida til munnspillvirtuosen Sigmund Groven, og mor til Ragnhild Groven, Kristin Groven Holmboe og Thorolf Adler Groven Holmboe.[3][trenger bedre kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Aftenposten, utgitt 15. juni 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Ole Johannes Kosberg: Tone Groven Holmboe - Minneord i Aftenposte 23. juni 2020
  3. ^ «Eivind Groven». Geni. Besøkt 15. februar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]