Gringo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Gringo (hunkjønn: gringa) er spansk ord fra Mexico, opprinnelig brukt som betegnelse på hovedsakelig hvite borgere fra USA. Gringo kan ha ulik betoning, hvilket kan bli misforstått av ikke-spansktalende utlendinger.

Tyrkia ble i løpet av 1400-tallet en sterk militærmakt, og den osmanske flåten begynte å erobre Nord-Afrika, godt hjulpet av greske sjøfolk. På spansk fikk ordet gringo, som opprinnelig rett og slett betydde «greker», derfor etterhvert betydningen «en upålitelig fremmed». Grekerne hadde ett bein i hver leir, og Algerie, Tunis og Tripoli ble innlemmet i Det osmanske riket i løpet av 1500-tallet ved hjelp av to dristige korsarer av nettopp gresk avstamning, brødrene Aruj og Kahir al-Din.[1]

I dag er ordet i bruk i hele Latin-Amerika, og kan tidvis også brukes om andre europeisk utseende personer. Ordet har stort sett enten nøytral eller negativ valør.

I det portugisisktalende Brasil, hvor ordet ble lånt fra spansktalende naboer, har det beholdt sin opprinnelige mening, «en fremmed som snakker et språk som ikke er forståelig for den lokale befolkningen». I Brasil er bruken av ordet ikke nødvendigvis nedsettende, men mer som et synonym til «fremmed».

I Mexico kalles en hvit, européisk utseende person for «güero», uttales oérå, også om vedkommende er åpenbart meksikansk. Den korrekte betegnelsen på en borger av USA er «estadounidense», avledet av Estados Unidos (Forente Stater). Meksikanere velger å ikke kalle borgere av USA for «amerikanere», ettersom de selv betrakter seg som amerikanere fordi kontinentet Amerika strekker seg fra Argentina i syd til Alaska i nord.

En seiglivet vandrehistorie er at ordet gringo stammer fra den meksikansk-amerikanske krigen fra 18461848. Det ble påstått at ordet kom fra «green go» som en referanse til de amerikanske soldatene og deres grønne uniformer. Det er et eksempel på en oppdiktet etymologisk forklaring, ettersom ordet gringo var i bruk lenge før 1846, og den amerikanske hæren heller ikke brukte grønne uniformer, men blå.

«Gringo» er også navnet på svensk tidsskrift med tema om innvandrerkultur.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Farang, thai for «hvit person»
  • Mzungu, swahili for «hvit person»

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jens Riise Kristensen: Barbariet tur-retur (s. 16), forlaget Ørby, 2003, 87-89797-17-5